La Fiscalia recorrerà contra la decisió d'investigar Carles Puigdemont pel cas del Tsunami Democràtic, que també inclou Marta Rovira com a imputada. Segons han informat fonts fiscals aquest dilluns, el recurs es basa en la convicció que les actuacions del moviment no encaixen en el delicte de terrorisme i que la causa només es pot seguir per desordres públics a Barcelona —ja que ha desaparegut el delicte de sedició per la reforma del Codi Penal—. De fet, abans que el jutge dictés la interlocutòria, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ja preparava un informe perquè la causa fos jutjada a Barcelona per desordres públics d'acord amb les informacions policials que consten en el procediment.

🔴 Negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

El jutge Manuel García Castellón ha imputat Rovira i vuit persones més a la causa del Tsunami Democràtic, oberta pel delicte de terrorisme. En el cas de Puigdemont, li ha oferit accions perquè es personi "voluntàriament" a l'espera del suplicatori per ser aforat al Parlament Europeu. La resta d'imputats són Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabani Massip, Oleguer Serra, Marta Rovira Vergés, Josep Lluis Alay Rodríguez i Nicola Flavio Giulio Foglia. Per la seva banda, Rubèn Wagensberg es troba en la mateixa situació que el president a l'exili.

Investigar els fets com a terrorisme

En la interlocutòria, el magistrat sosté que "Tsunami Democràtic, de forma indiciària, va ser una organització estructurada, jerarquitzada i amb vocació de permanència, dirigida per diverses persones amb rols diversos que estenien el seu àmbit d'actuació en parcel·les determinades i amb altres persones a càrrec seu, la finalitat essencial del qual era subvertir l'ordre constitucional, desestabilitzar econòmicament i políticament l'Estat, i alterar greument l'ordre públic mitjançant la mobilització social massiva".

Amb la desaparició del delicte de sedició, el jutge conclou que hi ha indicis per investigar els fets del Tsunami Democràtic com a terrorisme —tot i que també pel delicte de terrorisme en concurs amb el de desordres—. I això que hi ha poques proves. De fet, no hi ha cap prova directa contra Puigdemont.

Torpedinar l'amnistia

En mig de les negociacions del PSOE amb l'independentisme per a l'amnistia, García Castellón ha intentat imputar una mort als investigats del Tsunami Democràtic. Concretament, el magistrat ha demanat a la Guàrdia Civil que investigui si la mort d'un passatger a l'aeroport del Prat el 14 d'octubre del 2019 es pot vincular als investigats. Tal extrem podria provocar que la causa del Tsunami Democràtic no pogués ser amnistiada, tal com negocien els socialistes amb ERC i Junts.

En la negociació per a la investidura, s'havia acordat incloure a la llei d'amnistia el delicte de terrorisme amb el matís de no incloure morts ni accions de sang. Un redactat així permetria incloure a l'acord la causa dels dotze veïns processats per l'operació Judes i els del Tsunami Democràtic, però ara sembla que el pacte es vol torpedinar des de l'Audiència Nacional.