En plena crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya i després de l'episodi de l'allau de migrants a Ceuta i l'acollida en un hospital de Logronyo del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, l'exèrcit marroquí prepara juntament amb Estats Units i uns altres vuit països les maniobres militars més importants de tot el continent africà.

Segons avança 'Voz Pópuli', aquestes macromaniobres, batejades com a 'African Lion 21', comptaran amb més de 7.800 efectius i tindran lloc per terra, mar i aire en diversos punts del territori marroquí entre el 7 i el 18 de juny.

 

militars estats units marruecos maniobres conjuntes african lion foto Maj. Cain Clayton 2

Militars dels Estats Units es van desplaçar al gener al Marroc per planificar les maniobres / Maj. Cain Clayton - Africom

En l'actual situació de crisi diplomàtica, el desplegament militar serà una demostració de força per part de l'exèrcit marroquí i un exemple de les seves aliances internacionals -en especial l'administració Biden, que el dimecres mateix llançava un missatge calculat sobre la crisi a Ceuta-, ja que les maniobres compten amb l'impuls directe de Washington a través de l'US Africom, el Comandament Combatent Unificat del Departament de Defensa dels Estats Units dedicat a les operacions militars a l'Àfrica, i hi participessin militars de Tunísia, el Senegal, el Regne Unit, el Canadà i el Brasil entre altres països, a més d'efectius marroquins i dels Estats Units. També participaran una vintena de països observadors, entre els quals Txad, Burkina Faso, Níger, Nigèria, Dinamarca, Malta i Portugal. amés, està prevista la participació de més de cent vehicles militars terrestres, 67 aeronaus i dues embarcacions, i tot això amb un pressupost d'uns 24 milions d'euros.

Espanya, absent

Espanya, que havia de participar en els exercicis 'African Lion 20' -suspesos el 2020 per la pandèmia de coronavirus- no participa en els previstos per al juny. Segons el mitjà citat, l'absència no s'ha de relacionar amb l'actual situació de crisi amb el Marroc. En declaracions a aquell mitjà des de l'Estat Major de Defensa espanyol, "la planificació i priorització anual que es va fer sobre la participació de les Forces Armades als diferents exercicis nacionals i internacionals de 2021 depèn de diferents condicionants", entre els quals s'inclouen la coincidència amb altres esdeveniments, l'equilibri amb la participació en missions internacionals i les conseqüències de la pandèmia del coronavirus. Per tot això, segons 'Voz Pópuli', la cúpula de les Forces Armades va descartar fa diversos mesos la seva participació en les maniobres d'aquest any.

 

Imatge principal: Militars dels Estats Units i el Marroc planifiquen les maniobres 'African Lion 21' / Maj. Cain Clayton - Africom