El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha felicitat els agents del Cos Nacional de Policia que van actuar en la repressió de les protestes contra la sentència del judici al procés i que, ha dit, van treballar "perfectament coordinats" amb els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil.

EH Bildu ha preguntat al ministre durant la sessió de control del govern espanyol al Congrés si pensava investigar-ne les actuacions, després que hi va haver manifestants que van perdre un ull o un testicle, i també si se n'havia condecorat algun; unes preguntes que el diputat Jon Iñarritu li ha formulat després d'interrogar-lo sobre la previsió de retirar les condecoracions a policies que hagin vulnerat drets humans, amb especial referència al torturador franquista Billy el Niño. El ministre l'ha instat a donar suport a la proposició de llei de memòria històrica per regular-ho.

El diputat d'EH Bildu ha afirmat aquest dimarts en la sessió plenària del Congrés que les condecoracions "segueixen sent problemàtiques" i ha posat com a exemple les crítiques dels darrers dies de sindicats policials sobre la concessió de medalles per l'operació coneguda com a Ícar a Catalunya, després de la sentència de l'1-O, en aquest cas perquè les consideren insuficients.

"No només és problemàtic que es mantinguin les condecoracions a agents del franquisme, sinó a aquells que fan avui dia el mateix que feien la policia franquista i Billy el Niño", ha afirmat el diputat.