Una setmana després, l'"error" ha estat esmenat. Aquest dimarts, la Mesa del Congrés dels Diputats ha demanat l'historial del torturador franquista Juan Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño. Es tractava d'una segona petició d'EH Bildu molt semblant a la de la setmana passada, que demanava al govern espanyol el full de serveis de González Pacheco. Llavors no va prosperar pels polèmics vots en contra del PSOE i Unidas Podemos. Ara aquests mateixos partits han rectificat i han fet que prosperi.

Tant el PSOE com Unidas Podemos van aferrar-se al criteri dels serveis jurídics del Congrés, que advertien que publicar l'historial del torturador franquista podia anar en contra de la Llei de Protecció de Dades. No obstant això, i generada la polèmica, la formació de Pablo Iglesias va admetre el seu error i va garantir que, de tornar a la Mesa, hi votarien favorablement. Això va dur el diputat abertzale Jon Iñarritu a registrar un nou document al Congrés dels Diputats, que s'ha vist aquest dimarts.

WhatsApp Image 2020 02 11 at 12.38.22

La segona petició del diputat Jon Iñarritu demanava la desclassificació de l’informe complet, avançat per eldiario.es, “relatiu a l’expedient d’activitat del torturador franquista Antonio González Pacheco”. Aquest full de serveis inclou les medalles, premis i condecoracions del policia franquista. La diferència és que la primera petició demanava “el full de serveis amb tots els destins, medalles, ascensos, sancions, condecoracions i dades d’interès”. Ara els serveis jurídics haurien donat el seu vistiplau.

Conegut com a Billy el Niño, aquest policia franquista encara no ha estat investigat ni jutjat pel seu passat com a torturador. Als seus 73 anys, té una Medalla al Mèrit Policial, malgrat que passarà a la història per tenir una sala de tortures pròpia i ser recordat per aquells que el van conèixer com un dels personatges més sàdics que han existit a Espanya. Podemos havia defensat que se li retiressin les condecoracions.