No ha deixat ningú content. L'exministre d'Afers Exteriors, el popular José Manuel García-Margallo, ha criticat la manera en la qual el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "ha aconseguit emprenyar alhora el Marroc, Algèria i el Polisario". "Cap govern espanyol de la democràcia ho havia aconseguit", ha assenyalat en una entrevista publicada aquest dissabte en el diari El Mundo sobre la crisi diplomàtica entre l'estat espanyol i Algèria, arran del reconeixement al pla marroquí d'autonomia per al Sàhara Occidental. En aquest sentit, ha afegit que "des del 1975 no ha existit un desastre diplomàtic com el que estem assistint en aquests moments". 

Margallo no s'ha mossegat la llengua i ha retret el fet que "Sánchez entra amb molt mal peu en el govern espanyol en la seva gestió diplomàtica". I aquí, enumera alguns dels diferents dels errors del president estatal: per una banda, participar "en una missió internacional en la qual va criticar seriosament les reformes del govern marroquí per eludir la Primavera Àrab"; per una altra, "no anar a Rabat com a primera visita del president del govern espanyol, cosa que tots els presidents van fer". Tot això va provocar que el Marroc permetés que "la immigració il·legal augmentés"

"La poca traça de Sánchez"

Els errors del cap de l'executiu estatal no s'acaben. "El més greu és que Algèria, veient la frivolitat de Sánchez, també desconfia d'aquest govern espanyol i ens envia un altre senyal, suspèn el funcionament del gasoducte que va pel Marroc", assenyala. L'exministre del PP recorda com "el govern espanyol no és capaç de revertir aquesta situació" i entra "gairebé en un ritme cinematogràfic". "Porta al líder del Front Polisario (Brahim Ghali) a curar-se a Espanya creient que el Marroc no se n'anava a adonar, demostrant una ingenuïtat absoluta", diu. Després d'emprenyar de mala manera el Marroc, l'executiu estatal no té més idea que  fer "un cop de volant en la política tradicional espanyola que estava immersa en la fórmula clàssica amb l'ONU", fent referència al reconeixement del pla marroquí d'autonomia per al Sàhara Occidental. "Provoca l'enfadament d'Algèria (...). El problema no és Espanya, és Sánchez. A partir d'aquí era evident que prendrien decisions que anaven a perjudicar els nostres interessos", apunta, referint-se a la suspensió del tractat d'amistat entre ambdós països (i les seves conseqüències).

En aquest punt, Margallo parla d'aquestes conseqüències i destaca el probable augment de preus per mor del gas. "Els espanyols ja no podran creure que això és només qüestió de (Vladímir) Putin, això és responsabilitat de la poca traça de Sánchez", diu. Així mateix, "amb Algèria tenim un problema de seguretat, de lluita contra el terrorisme. (...) Tindrem un problema de control d'immigració". Però si les conseqüències seran tan dolentes... com és que Sánchez ha efectuat aquest cop de volant? L'exministre no ho sap. "La pregunta és: per què Sánchez fa aquest canvi de política, per què, què ha guanyat Espanya?", es limita a dir.

"En sortirem malament"

En qualsevol cas, l'actual ministre d'Afers Exterior, José Manuel Albares, no ha de dimitir. Qui ha de fer-ho és el cap de l'executiu estatal: "Les decisions d'aquesta mena, d'aquesta gravetat corresponen al president del govern espanyol". "En un escenari tan conflictiu per a Espanya i tan determinant no hi ha ministre d'Exteriors al qual se l'acudeixi prendre una decisió sense parlar amb el president del govern espanyol", afegeix.

Finalment, Margallo es mostra pessimista. "I d'aquest embolic com se surt?", demana el periodista. "En sortirem malament", respon l'exministre del PP. La qüestió és que "tot el que estem fent en el nord d'Àfrica ens fa quedar en una situació ridícula a la UE. Se li ha demanat ajuda a la UE". "Espanya estava en una situació privilegiada per ser el soci estratègic d'Algèria en l'exportació de reserves de gas que podien suplir les que venien de Rússia. I qui s'ha afanyat en això ha estat Itàlia que es convertirà ara en el soci estratègic d'Algèria, en la font prioritària del gas per a la UE en lloc de nosaltres. És tal disbarat...", conclou.