Tot en ordre. Els diaris que ajunten al govern espanyol llancen avui coets i confeti perquè el cosi ric i fort de Brussel·les ha sortit a esmenar la poca traça de Madrid amb Algèria pel tema del Sàhara, “l’errada de càlcul” que deia El País ahir. Alger diu ara que no va dir res del què va dir i santes pasqües. El País titula avui en to èpic que Algèria es fa enrere “davant la pressió de la UE i d’Espanya”. Espanya és part de la UE però si pateixes de nacionalisme banal i malaltís és necessari destacar-la perquè aviam si semblaran covards o desmenjats o, pitjor encara, que no són els qui manen. Per tant, cal escriure “la UE i Espanya”, com si parlessim de dues entitats diferents i separades. El Periódico ho diu millor (“la UE protegeix Espanya”), encara que als patriotes de veritat no els haurà agradat ser protegits per ningú, aviam si ara resultarà que Espanya no és prou Espanya per protegir-se sola, coño ya. La Vanguardia, indirectament, encara fa quedar malament al govern espanyol en dir que Alger recula per les pressions de la UE en una frase que deixa Espanya com una nota a peu de pàgina en aquest episodi diplomàtic i comercial. Tot el protagonisme és per Europa.

Hi ha divisió als diaris del Trio de la Benzina. La Razón ho explica gairebé com El Periódico (“La UE surt en defensa d’Espanya”) però hi ha un matís. Defenses algú perquè s’ho val. Protegeixes algú perquè és dèbil. El defensat queda bé. El protegit no tant. Potser és una mica rebuscat, però queda dit aquí. En canvi, El Mundo recorre a la seva vella tècnica de la notícia incomprovable per incompareixença de les fonts i fa dir el que vol a uns “ministros de Sánchez” que no s’identifiquen. És hàbil. Ara mateix, tots els ministres deuen estar pensant qui és el culpable, una mica com els deixebles de Crist al Sant Sopar. Les trucades i missatges deuen anar que volen. L’ABC exigeix al ministre d’Exteriors que es flagel·li a la plaça de Colom de Madrid a migdia a la vista de tothom i que Telecinco i Antena3 ho retransmetin en directe.

Aquests dos últims es mengen la notícia que de veritat importa i està documentada: que Algèria no retallarà el subministrament de gas. La notícia que volien és la contrària i, com que no la tenen, han de fer veure que Algèria continua amenaçant Espanya. En realitat, aquesta apertura de portada d’El Mundo és la que feia ahir El País però amb pintures de guerra. Com poden uns ministres poc o molt informats i dignes de tal càrrec estar a la lluna de València, no haver-se assabentat de la reculada d’Alger i manifestar que tenen por que el país magribí talli el subministrament? El mateix govern algerià ha fet una nota de premsa on ho explica! El Mundo, però, necessitava llenya per al seu foc purificador del govern socialcomunista, terrorista i separatista. Com que no en trobava, se l’ha inventat amb uns anònims “ministros de Sánchez”. Fins i tot l’ABC ho reconeix en un subtítol. Aquests dos diaris manifesten la seva enrabiada d’aquesta manera. Un ignora la notícia i l’altre la juga poc. Mal perdre.

El País
El País
La Vanguardia
La Vanguardia
El Mundo
El Mundo
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
La Razón
La Razón
Ara
Ara
ABC
ABC