Les crisis energètiques i d'abastiment no s'acaben. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, viatja aquest dimecres a Algèria per buscar una solució al tancament del gasoducte Magrib-Europa, que passa per Marroc i que tancarà el pròxim 31 d'octubre. Concretament, diumenge s'acaba el contracte de 25 anys que garanteix el subministrament. 

Algèria i el Marroc van trencar relacions aquest estiu, motiu pel qual el govern algerià s'ha vist obligat a canalitzar tot el gas que exporta cap Europa mitjançant el gasoducte Medgaz, que uneix els jaciments algerins directament amb Almeria. Ara, Espanya té por que no arribi a la península la mateixa quantitat de gas que transportava el Magrib-Europa a través del Marroc. Una quantitat que suposa un terç de l'electricitat que consumeix el país. Per això Ribera viatja d'urgència a Algèria, tal com ha avançat El País.

Quatre milions de metres cúbics

Ribera ha estat l'encarregada de dirigir les negociacions amb Algèria i el Marroc, en les quals també entra el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. Unes negociacions que s'han anat intensificant a mesura que s'ha apropat la data límit del 31 d'octubre. De fet, Albares ja ha visitat recentment el president algerià, Abdelmadjid Tebboune per assegurar el subministrament de gas a Espanya.

D'acord amb la informació publicada per El País, Algèria ha repetit sovint que el subministrament per Espanya està garantit. Per la seva banda, Naturgy (qui participa en el gasoducte) compta amb el fet que tot el gas contractat passi pel Medgaz sense tocar el Marroc. Això, però, no assegura que arribi tot el gas necessari: es calcula que encara faltaran quatre milions de metres cúbics de gas per abastir l'estat espanyol.

Crisi energètica

Aquesta mena de crisi energètica se suma a la del preu de la llum. Aquest dimarts hem sabut que el govern espanyol ha demanat a la Unió Europea poder sortir del sistema per fixar el preu de l'electricitat. Concretament, l'executiu de Pedro Sánchez ha reclamat a la Comissió Europea "desvincular" els preus del mercat elèctric i limitar el preu del gas, tot com a "mesura excepcional". "En situacions excepcionals, els Estats membre han de poder adaptar la formació del preu elèctric a la seva situació específica", apunta el text presentat a Brussel·les, que planteja obtenir el preu de l'electricitat amb un "preu mitjà amb referència al cost d'energies netes", que són més barates que el gas.

L'eurocomissària d'Energia, Kadri Simson, ha assegurat aquest dimarts que estudiarà la proposta d'Espanya per fer front a l'augment del preu de l'energia, però ha qüestionat que sigui la "millor alternativa". Simson ha assegurat que "no està massa clar com funcionaria a la pràctica un sistema amb diferents preus ni si seria millor que el disseny del sistema actual". "Canviar el sistema és un risc en termes de predictibilitat del mercat, de competitivitat i per a la transició a una energia neta", ha dit l'eurocomissària, que ha afegit que el sistema actual també "assegura el subministrament".

 

Imatge principal: La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera / Europa Press