Tot i que Espanya intenta passar pàgina del conflicte diplomàtic amb el Marroc, el regne alauita no sembla tenir cap intenció de permetre-li-ho. A les advertències que va fer fa pocs dies l'ambaixadora d'aquest país a Espanya, Karima Benyaich, sobre que si el líder del Front Polisario, Brahim Gali, sortia de l'Estat sense ser jutjat, la crisi s'agreujaria, s'hi sumen ara els retrets del ministre d'Exteriors, Naser Bourita.

En una entrevista a l'emissora francesa Europa1, Bourita no ha afluixat i ha acusat Espanya de "crear" la crisi oberta i d'enfangar Europa amb aquesta decisió. "Espanya no va consultar Europa abans de prendre decisions que afecten els interessos del Marroc. Espanya no va consultar Europa abans d'incomplir els criteris Schengen per acceptar l'entrada fraudulenta d'una persona buscada per la justícia espanyola. Espanya ha creat una crisi i vol ara que l'assumeixi Europa", ha afirmat.

Bourita ha demanat d'aquesta manera "contextualitzar" la crisi entre el Marroc i Espanya: "Hi ha un context de crisi bilateral entre el Marroc i Espanya, una crisi que no té a veure res amb Europa, una crisi que va ser creada per una decisió nacional d'Espanya sense consultar els seus socis europeus".

EuropaPress 3724733 nasser bourita ministro exteriores marruecos

El ministre d'Exteriors marroquí, Naser Bourita / Foto: Europa Press

Desmentint Espanya

Bourita també ha desmentit la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, que va assegurar que es mantenen moltes converses de manera discreta amb el regne alauita. Segons el ministre marroquí, no hi ha hagut contacte entre el Marroc i Espanya des de l'esclat d'aquesta crisi.

"Avui el Marroc fa preguntes clares: és normal en un Estat de dret davant un soci com el Marroc que es falsifiqui un passaport, usurpar una identitat per portar algú a territori europeu? És normal que aquest senyor estigui sent processat a Espanya per quatre denúncies de violació, terrorisme i tortures?", ha plantejat Bourita.

En definitiva, per a Bourita "hi ha un problema de confiança, de respecte mutu amb el soci directe en una crisi que la mateixa Espanya ha creat, li toca a ella trobar la solució". "Si Espanya pensa que la crisi podria solucionar-se traient en secret a aquest senyor pels mateixos procediments, és perquè està buscant un deteriorament i un agreujament de la crisi, o fins i tot la ruptura", ha advertit.

Els equilibris d'Espanya

Amb tot aquest afer i com es va explicar en aquest diari el dissabte, Espanya no fa res més que tractar de mantenir els equilibris en les seves relacions amb dos socis estratègics enfrontats entre ells: el Marroc i Algèria, mentre també manté la mateixa postura en la qüestió del Sàhara Occidental que va adoptar fa 30 anys i que, per ara, coincideix amb la de l'ONU: cal celebrar un referèndum a la regió. 

desfile militar sahara occidental frente polisario - STR / Dpa

El Front Polisario celebra l'aniversari de la República Sahrauí / Foto: Europa Press

Treu ferro a la crisi migratòria

Cal destacar també com Bourita s'ha pronunciat sobre el fet que gairebé 10.000 persones entressin de manera precipitada i irregular a Ceuta. Per ell, "hi ha un intent de desviar el debat, de centrar-se en una qüestió migratòria mentre que el fons de la crisi és un acte d'injustícia d'Espanya cap al Marroc, cap a la seva gent i cap als seus interessos estratègics."

En aquest sentit ha demanat "allunyar-se dels discursos emotius". "La primera veritat és que el Marroc no està obligat, no té vocació o obligació de protegir fronteres que no siguin les seves. El Marroc no és ni el gendarme ni el conserge d'Europa per protegir les fronteres que no són les seves", ha dit.

 

Imatge principal: Un menor migrant és atés després d'arribar a Ceuta / Foto: Efe