Algèria ha fet saber a Brussel·les que, malgrat la decisió anunciada ahir de suspendre el tractat d’amistat amb Espanya, el subministrament de gas està garantit. Així ho ha assegurat la missió diplomàtica d’Algèria davant de la UE a més d’advertir que la Comissió Europea s’ha precipitat mostrant públicament aquest divendres la seva preocupació a través d’un comunicat del vicepresident responsable de política comercial de la UE, Valdis Dombrovskis, i de l’Alt Representant de la UE per Afers Exteriors, Josep Borrell.

Després d’aquest moviment de la Comissió, també l’ambaixada algerina ha fet públic un comunicat en què retreu que “la Comissió Europea ha reaccionat, sense consulta prèvia ni verificació alguna amb el govern algerià, a la suspensió per part d’Argèlia d’un tractat polític bilateral amb un soci europeu, en aquest cas Espanya, sense assegurar-se que aquesta mesura no afecta directament a cap dels dos o indirectament els seus compromisos continguts a l’Acord d’Associació Algèria-UE”.

Compromisos contractuals

Les autoritats belgues han negat que s’hagi decidit frenar les transaccions corrents amb Espanya i afegeix que aquesta mesura “només existeixen a la ment dels qui la reclamen i del qui s’han apressat a estigmatitzar-la”. Pel que fa el subministrament de gas a Espanya, asseguren que correspon a les empreses comercials “assumir tots els seus compromisos contractuals”.

Algèria va anunciar ahir que suspenia el tracta d’amistat amb Espanya pel gir del govern en relació amb el Sàhara Occidental, per “l’injustificable” suport del govern de Pedro Sánchez al pla d’autonomia del Marroc sobre aquest territori.

El vicepresident econòmic de la Comissió Europea s’ha reunit aquest matí amb el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, i en acabar la reunió ha advertit que avaluaran en detall les conseqüències d’aquestes mesures, que poden vulnerar l'Acord d'Associació d'Algèria amb la UE.

La UE és el principal soci comercial d’Algèria i representa el 46,7% del tota de transaccions algerines, segons les dades de la Comissió Europea corresponents a 2019.