Continuen els problemes derivats de la suspensió del tractat d'amistat d'Algèria amb el govern espanyol. Segons avança el Confidencial Digital aquest divendres, el CNI ha alertat a les forces de seguretat de l'Estat que estiguin alerta per a una arribada de migrants procedents des d'Algèria, que podria ser similar a la que ja va succeir fa un any a Ceuta, amb joves procedents del Marroc. El citat diari assegura que existeix un informe del Centre Nacional d'Intel·ligència en el qual es detalla a l'Estat, que existeixen indicis per creure que la ruptura de les relacions amb Algèria esdevindrà un gran impacte l'arribada de persones procedent d'Alger per l'anomenada ruta algeriana, que connecta la costa del país magrebí amb Almeria, Múrcia, Balears i Alacant. L'informe revelaria que les zones que més preocupen a les forces de seguretat espanyoles serien les illes, que estan totalment ocupades durant el període estiuenc i tenen menys infraestructures per gestionar el flux d'arribades.

El CNI assenyala en aquest escrit que Algèria, fins al moment, no ha utilitzat mai la immigració com una mesura de pressió sobre Espanya. Tot i això, el dubte està present en les forces d'intel·ligència i seguretat que ha augmentat en els darrers mesos amb Algèria. El CNI ja ha alertat d'un canvi de tendència. Segons el que explica el Confidencial Digital, el perfil de persones procedents d'Algèria serien no només joves, sinó també gent de classe mitjana que vol fugir del seu país. Els informes del CNI recorden també que les autoritats algerianes han tret pit de controlar les seves costes sense ajuda de la UE, ara la situació ha fet un gir, i s'ha detectat que els traficants de persones utilitzen "embarcacions pneumàtiques semirígides de grans dimensions, proveïdes amb motors de gran cavallatge capaços de realitzar trajectes en un curt espai de temps", segons ha estudiat la Guàrdia Civil. Aquestes dades han portat al CNI a avisar que Espanya ha d'estar preparada per l'arribada de més de 10.000 migrants cap a les costes espanyoles, procedents d'Algèria. 

Resposta "serena" del govern espanyol

La crisi derivada del gir de guió de Pedro Sánchez l'ha portat a reclamar ajuda a la Comissió Europea aquest dijous. El president algerià, Abdelmadjid Tebboune, ha suspès les importacions de productes i serveis espanyols. En les últimes hores, el govern espanyol està analitzant les conseqüències de la decisió d'Algèria de congelar el comerç exterior amb Espanya amb vista a donar una resposta "serena, constructiva, però ferma" en favor dels interessos espanyols i en coordinació amb les autoritats europees, segons Albares. L'Executiu defensa que el desig d'Espanya implica mantenir les millors relacions amb Algèria i, a curt termini, garantir que la congelació del comerç amb aquest país no afecti en aquest moment al subministrament de gas.  Aquest divendres Albares es desplaça a Brussel·les per tractar la crisi diplomàtica amb Algèria amb el vicepresident de la Comissió i comissari responsable de política comercial de la UE, Valdis Dombrovskis, segons ha confirmat EFE.