Ada Colau és des d'aquesta tarda exalcaldessa de Barcelona després d'haver investit amb els seus vots, i amb els del PP, qui fins al gener va ser el seu tinent d'alcalde, Jaume Collboni. I ho ha fet, segons ha justificat des del Saló de Cent de l'Ajuntament, gairebé amb el nas tapat per evitar una alcaldia de Xavier Trias. I no perquè sigui el representant d'una formació independentista, sinó pels seus models de ciutats antagònics i per evitar, segons ella, que tornin els temps de "barra lliure per a l'especulació i oblit dels barris populars", que, ha assegurat, van caracteritzar la seva alcaldia. "Entendrà que no ens semblés bona idea que la formació de Junts, i veient alguns dels convidats, la Convergència del 3%, torni a governar la ciutat".

🔴 Constitució de l'Ajuntament de Barcelona, DIRECTE | Ple d'investidura i nou alcalde de la ciutat

Colau nega rotundament formar part d'un pacte amb el PP 

Abans de dirigir-se a Trias, a qui li ha expressat el seu respecte personal i el reconeixement de ser la força més votada, la líder dels comuns ha assegurat que ella no havia participat en cap pacte secret amb PSC i PP, com pretenia, segons ha explicat, el nou alcalde Jaume Collboni. Així, ha promès que ha arribat a la investidura sense saber qui seria el nou batlle. Ha estat llavors quan ha estat interrompuda per una part del públic que l'ha escridassat. Colau també s'ha compromès a ser un membre de l'oposició, "no perquè ens ho digui el PP", en referència al veto dels populars que complicava molt l'alcaldia de Collboni fins fa poques hores, "sinó perquè aquesta ha estat la nostra decisió". 

Tot i haver-lo investit, Colau ha carregat contra Collboni en el seu discurs, especialment per la seva negativa a asseure's amb ella i Ernest Maragall per explorar una possible aliança de les esquerres a l'ajuntament de la capital del país. És cert que des d'un primer moment la direcció dels republicans s'havia decantat per investir Trias, però Colau ha explicat davant tots els regidors que Maragall s'havia mostrat obert a asseure's els tres candidats i debatre-ho, però Collboni s'hi va negar. "Senyor Maragall, em sap molt greu que un altre cop hàgim fracassat per fer un pacte d'esquerres", s'ha lamentat l'exalcaldessa, després que el 2019 un pacte entre els comuns, socialistes i Manuel Valls li prengués l'alcaldia al republicà, guanyador de les eleccions. 

Collboni, un mal menor per Colau davant la possibilitat de deixar que Trias fos alcalde 

"Nosaltres hem votat Jaume Collboni sense entusiasme, i clarament com un mal menor", ha continuat Ada Colau, que ha defensat en tot moment el pacte d'esquerres pel qual va apostar durant la campanya electoral i en el qual va insistir fins al darrer moment, posant damunt la taula fins i tot una alcaldia tripartida entre ella, Maragall i Collboni, que no va ser ben vista per ningú. En aquest sentit, ha lamentat que el nou alcalde, investit amb els seus vots, no va acceptar en cap moment una reunió amb el líder d'Esquerra a Barcelona. També l'ha acusat d'haver intentat un pacte secret juntament amb els populars. "Ens va proposar un pacte de coalició secret i el vam rebutjar perquè no s'ha d'amagar res. L'hem rebutjat i no creiem que que aquesta sigui la bona política", però l'han votat amb el compromís d'entrar a l'oposició. Així, entre fer alcalde Xavier Trias, a qui va substituir el 2015, o Collboni, que el gener va abandonar el seu govern municipal per criticar la seva gestió reiteradament, ha optat per la segona opció.