Ja fa unes setmanes que ERC i Junts per Catalunya viuen immersos en una batalla pública i descarnada per una pila de pactes postelectorals que es retreuen mútuament. L'explosió va arribar divendres amb l'anunci de l'acord dels de Puigdemont amb el PSC a la Diputació de Barcelona. A més de l'ens provincial, JxCat ha pactat amb els socialistes en 27 municipis, mentre que ERC ho ha fet en 17. Però la discòrdia va començar amb la constitució dels ajuntaments, en els quals els uns i els altres han pactat en contra per prendre's l'alcaldia en 34 casos. 

La polèmica desfermada per l'acord de JxCat amb el PSC a la Diputació de Barcelona gira sobre si de l'independentisme ha de contemplar el PSC com un aliat, tot i que va ser part activa en l'aplicació del 155. JxCat ha signat acords de govern amb el PSC a 27 ajuntaments catalans, els més poblats els de Vilafranca del Penedès, Lloret de Mar, Vila-seca, Les Franqueses del Vallès, Calella, Malgrat de Mar, Cunit, Cassà de la Selva i Cervera. En el cas dels republicans d'Oriol Junqueras comparteixen 17 governs locals amb els socialistes, els més destacats, a més de Sant Cugat, són Figueres, Castelldefels, Abrera, Castell-Platja d'Aro, Sant Vicenç de Castellet, La Selva del Camp o Altafulla. I encara una altra dada curiosa, la dels tres municipis catalans amb un tripartit JxCat-ERC-PSC: Maçanet de la Selva, Torrent i Cabó. 

pactes psc bo 2

L'evangeli de Sant Joan recull un passatge en el qual, a les portes d'una lapidació, Jesús es dirigeix als presents convidant-los a que "qui estigui lliure de pecat tiri la primera pedra". Tots decideixen retirar-se. A més de recriminar-se les aliances locals amb els socialistes "del 155", tant els uns com els altres han participat en operacions de sumes alternatives per prendre's l'alcaldia, encara que l'altre partit independentista hagués estat la força més votada. Si a ERC els ha indignat el pacte de la Diputació, a Junts per Catalunya els va cremar que els seus socis a la Generalitat s'aliessin amb el PSC i la CUP per desallotjar-los del poder a un dels seus grans feus municipals, Sant Cugat del Vallès. 

ERC i JxCat s'han pres 34 alcaldies

Quants i quins han estat els pactes de la discòrdia? Per començar, ERC i JxCat s'han robat un total de 34 alcaldies. Es tracta de llocs on un dels dos ha guanyat les eleccions però no hi governa perquè l'altre ha buscat aliats per evitar-ho. D'aquests 34, en 27 casos ha estat ERC qui ha pactat contra JxCat, un terç de les vegades amb el PSC, per exemple a Tàrrega, Castell-Platja d'Aro, Figueres o la Pobla de Claramunt. De la seva banda, els de Puigdemont han tombat ERC tot i ser el partit guanyador a 7 municipis, en la majoria dels quals, Alcarràs, Cervera, Cassà de la Selva, Llançà o La Granada del Penedès, amb els socialistes. Aquest llistat d'acords, que pot consultar-se en el següent mapa interactiu, és el que JxCat proposa revertir juntament amb el de la Diputació de Barcelona.

pactes alcaldia psc

ERC i JxCat, socis a 48 municipis

Això sí, malgrat el soroll i la tensió que ha generat, aquesta política de pactes és l'excepció. La fórmula preferida ha estat replicar el govern de coalició de la Generalitat de Catalunya. ERC i JxCat són socis en 48 municipis. Les més importants: Lleida, Manresa Cambrils i Valls. De fet, llevat de les desavinences a Barcelona, les altres tres diputacions catalanes tindran un govern independentista de JxCat amb ERC. JxCat es queda amb la presidència a la de Girona i els republicans amb la de Lleida i Tarragona. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat