La dirigent de JxCat Elsa Artadi ha advertit aquest matí des del Parlament que cal aturar la crisi que enfronta les forces independentistes. "La unitat de l'independentisme està més lluny que mai. Hem tocat fons", ha alertat, per la qual cosa ha cridat a corregir aquesta situació amb una resposta d'ERC "ràpidament" sobre la proposta de revertir els pactes municipals i supramunicipals que ha enfrontat les dues formacions.

La cúpula de JxCat ha analitzat aquest matí en una reunió al Parlament la tensió sorgida amb ERC després que divendres es fes públic l'acord amb el PSC per governar la Diputació i ha advertit que l'independentisme ha de fer front a aquesta situació. "La gent no s'ho mereix i no ha entès res", ha subratllat la dirigent de Junts.

En una contundent roda de premsa, Artadi ha admès que la dificultat en la unitat de l'independentisme no només afecta els pactes municipals sinó que es produeix en tots els nivells, com es va demostrar la setmana passada amb la proposta formulada per Roger Torrent a Madrid d'impulsar una llei de la claredat per pactar un referèndum. Ha admès que "no hi ha unitat en general" i que hi ha "necessitat d'unitat estratègica".

Això no obstant, JxCat ha volgut argumentar les raons del seu acord amb el PSC a la Diputació. Ha recordat que a Tarragona, Lleida i Girona l'entesa entre les forces independentistes ha estat possible, però que, en canvi, a Barcelona, la suma d'ERC i JxCat no és suficient per evitar un pacte alternatiu, com el que es va produir a la capital catalana, atès que els comuns han condicionat el pacte amb els republicans al fet que Junts en quedi fora.

"No deixa de ser una paradoxa que amb 7 diputats en quedem fora i els comuns, amb 5, entraven al govern de la Diputació", ha denunciat Ferran Bel, que ha acompanyat Artadi a la roda de premsa i ha assegurat no tenir coneixement directe que ara hi hagi alguna proposta diferent.

Així mateix, Bel ha recordat que a 27 municipis ERC ha pactat en contra de JxCat tot i ser la força més votada, mentre que la situació inversa s'ha produït a 7. Des del punt de vista de la població, ha assenyalat que Sant Cugat, un dels municipis on JxCat s'ha vist descavalcat de l'alcaldia per un pacte d'ERC, la població supera la suma dels set consistoris en què s'ha produït la situació inversa.

Segons la llista feta pública per JxCat, els 28 municipis on van guanyar els comicis però no han aconseguit governar són a la circumscripció de Lleida, Tàrrega, Odèn, Olius, Puigverd de Lleida, Palau d’Angesola i Oliana; a Tarragona, Aiguamúrcia, Cabra del Camp, Sarral, Castelvell del Camp, l’Albiol, Selva del Camp, Tivissa i els Pallaresos; a Girona, Figueres, Llagostera, Bascanó, Castell-Platja d’Aro i Alp; i a les comarques de Barcelona, Tona, Sant Quirze Basora, Gurb, Sant Pol de Mar, Arenys de Mar, Sant Salvador de Guardiola, Torrelavit, Sant Cugat del Vallès i la Pobla de Claramunt.

Pel que fa als consistoris en què ERC s'ha vist apartada tot i aconseguir vèncer, hi figuren Ponts, Cervera i Alcarràs, a Lleida; Cassà, Begur i Llança, a Girona; i la Granada, a Barcelona.

Amb tot, Artadi ha insistit que "mai és tard" i que la proposta de JxCat de revertir els pactes municipals perjudicials per a les forces independentistes és "molt clara", per la qual cosa ha emplaçat que "ERC hauria de decidir ràpidament" al respecte.