"Amo, luego existo. Los filósofos y el amor" (2010). Aquest és el llibre amb el que el president del Senat, senador del PSC i catedràtic de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona, Manuel Cruz, va guanyar el prestigiós premi literari Premio Espasa de Ensayo. 

El diari ABC, que va ser qui va descobrir els suposats plagis en un dels manuals de filosofia del senador del PSC, ara assegura que, després d'un primer anàlisi, ja hauria detectat altres plagis a tres autors al llibre "Amo, luego existo. Los filósofos y el amor".

El citat mitjà explica que el llibre premiat segueix el mateix patró de copiar i enganxar que feia servir amb el suposat plagi del manual "Filosofía contemporánea".

"Amo, luego existo", és una obra que tracta el tema de l'amor en la filosofia. Un dels capítols d'aquest llibre fa referència a Sant Agustí, i per parlar d'aquest sant, el socialista recorre a la hagiografia del sacerdot britànic Alban Butler, que va dedicar gran part de la seva vida a escriure "Vides dels Sants". 

L'ABC ha detectat que Manuel Cruz inclou copies textuals de l'obra de Butler i que ho fa sense citar-lo. El mateix passa amb "En busca de Spinoza", un llibre d'Antonio Damasio i amb "La fábrica de la infelicidad", un llibre de Franco Berardi. La tècnica amb aquestes dues darreres obres segueix sent la mateixa: copiar i enganxar sense citar l'autor original.

Dades biogràfiques

Amb tot, fonts del Senat han afirmat els suposats plagis se cenyeixen a "dades biogràfiques" de personatges històrics, com l'esmentat Sant Agustí i han considerat una "desproporció" les acusacions abocades avui pel diari ABC.

Les citades fonts precisen que la biografia de Sant Agustí és molt coneguda, que es tracta d'un sant de la cultura popular i que les cites sí que apareixen a la referència bibliogràfica que es troba al final del llibre. Neguen que hi hagi hagut plagi i en cap cas de mala fe.