El president del Senat i catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona des de l'any 1986, el membre del PSC Manuel Cruz, va plagiar nou autors en el seu manual "Filosofía contemporánea" (2002). El diari ABC assegura que el socialista va copiar i enganxar paràgrafs complets de manuals i obres d'altres filòsofs sense citar-los. 

Al manual de Cruz hi ha un mínim de 15 plagis clars d'autors com els professors José María Mardones i Nicasor Ursúa, el filòsof italià Gianni Vattimo, del qual va copiar fragments de la seva obra "Introducció a Heidegger", o el també italià Nicola Abbagnano, de qui va plagiar el volum tres de la seva "Història de la Filosofia".

Els professors plagiats han estat informats per part del diari i han reaccionat escandalitzats a la notícia del frau. De la mateixa manera, el diari s'ha posat en contacte amb l'equip de Manuel Cruz per demanar una explicació però, per ara, no han obtingut una resposta.

Els extractes de "Filosofía contemporánea" que s'han analitzat pertanyen a l'edició del manual de l'any 2010, això vol dir que no es van corregir respecte la primera edició del llibre, l'any 2002. La publicació de Manuel Cruz és acadèmica i per tant va dirigida, sobretot, a estudiants de filosofia.

Aquesta notícia arriba un any després de la polèmica amb la tesi del president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez. El dirigent socialista va ser acusat de copiar paràgrafs sencers d'altres autors a la seva tesi, també es va rumorejar que un investigador del Ministeri d'Indústria va ser el veritable autor de la pràctica totalitat del treball acadèmic de Sánchez.