El recent guanyador de les eleccions a la presidència de Castella i Lleó, el candidat del PP, Alfonso Fernández Mañueco, s'ha aixecat de la taula en una reunió amb el líder del PSOE a la comunitat autònoma, Luis Tudanca, en sentir la paraula "corrupció". Tudanca, en una roda de premsa, s'ha mostrat sorprès i atònit a la vegada amb la intransigència de Mañueco a l'hora de parlar sobre "un problema que afecta Castella i Lleó". El candidat socialista ha explicat que la frase literal amb què Mañueco s'ha aixecat indignat i ha marxat ha estat la següent: "Una de les coses que ens diferència és la corrupció".

En quant Tudanca ha mencionat la corrupció, Mañueco ha donat per finalitzada la reunió. "Aquest ha sigut el fi de la reunió, no hi ha hagut més", ha exclamat Tudanca. A més ha ironitzat al voltant dels fets assegurant que potser esperava "una manifestació en suport a la corrupció del PP de Castella i Lleó demà a les portes de la seu del PP". Tudanca, visiblement molest amb l'actitud de Mañueco ha verbalitzat la seva indignació: "És que la corrupció és un dels hàndicaps del PP a Castella i Lleó, això és així".

Aquesta reunió entre Mañueco i Tudanca està emparada en el context de la formació del nou executiu a la comunitat castellana. El PP ha guanyat les eleccions, però depèn de Vox per formar govern, no obstant Mañueco vol temptejar els socialistes per buscar la seva abstenció o el seu suport extern per evitar pactar amb l'extrema dreta. La combinació PP-PSOE és una mixtió explosiva, prova d'això és aquesta fugaç reunió entre els seus líders a Castella i Lleó. Un pacte entre les dues formacions seria un abans i un després en la política espanyola que marcaria el camí a altres comunitats autònomes. 

Corrupció al PP de Castella

La Fiscalia va denunciar el PP de Salamanca davant el Tribunal de Comptes per amagar les donacions que va rebre per pagar quotes d'afiliats durant les primàries que va guanyar l'actual president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, l'any 2017. Segons va informar elDiario.es, el cas es va presentar al Tribunal de comptes el passat 26 de gener per part del jutjat que investiga el presumpte finançament il·legal del partit. En la causa oberta al Jutjat d'Instrucció número 2 de Salamanca, que ha imputat el president del PP de Castella i Lleó, Javier Iglesias, la gerent, Isabel Sánchez i el mateix partit com a persona jurídica, han declarat una trentena de testimonis que han afirmat que es va posar en marxa "una maquinària ingent" perquè Mañueco guanyés les primàries. I que per aquesta raó calia abonar les quotes d'afiliats morosos, que no podien votar sense eixugar el deute. Així doncs, gràcies a donacions de càrrecs electes i orgànics, es van pagar, presumptament, més de 60.000 euros de deute. L'atzucac en què es troba el PP rau en el fet que no ha pogut demostrar l'origen de més de 24.000 euros. Ara, la Fiscalia ha alertat el Tribunal de Comptes del fet que aquestes donacions se li van amagar.

"No consta en les actuacions que les quantitats donades es consideressin com a tals pel Partit Popular, ni s'ingressessin al compte de donacions, ni es comuniqués al Tribunal de Comptes la seva existència, ni es notifiqués al mateix que part de la quantitat de 61.937,65 euros que es reconeix com a deute amortitzat de les quotes d'afiliats a l'informe anual remès a aquest Tribunal va ser realitzat, directa o indirectament, mitjançant donacions de terceres persones i no de manera nominativa pels afiliats", explica en el seu escrit la Fiscalia. Arran d'això, es podria deduir, segons el Ministeri Públic, que el PP podria haver infringit la Llei Orgànica 8/2007 de finançament de partits polítics. Tal com apunta el fiscal, "durant els dies 10 a 17 de març de 2017, es van recollir a les seus dels assessors del grup popular de la Diputació Provincial de Salamanca i de l'Ajuntament de Salamanca quantitats donades per càrrecs públics, personal de confiança i afiliats del Partit Popular i, parcialment, d'origen desconegut". Totes aquestes injeccions de diners van sumar 41.490 euros.