La Fiscalia ha denunciat el PP de Salamanca davant el Tribunal de Comptes per amagar les donacions que va rebre per pagar quotes d'afiliats durant les primàries que va guanyar l'actual president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, l'any 2017. Segons ha informat elDiario.es, el cas es va presentar al Tribunal de comptes el passat 26 de gener per part del jutjat que investiga el presumpte finançament il·legal del partit. En la causa oberta al Jutjat d'Instrucció número 2 de Salamanca, que ha imputat el president del PP de Castella i Lleó, Javier Iglesias, la gerent, Isabel Sánchez i el mateix partit com a persona jurídica, han declarat una trentena de testimonis que han afirmat que es va posar en marxa "una maquinària ingent" perquè Mañueco guanyés les primàries. I que per aquesta raó calia abonar les quotes d'afiliats morosos, que no podien votar sense eixugar el deute. Així doncs, gràcies a donacions de càrrecs electes i orgànics, es van pagar, presumptament, més de 60.000 euros de deute. L'atzucac en què es troba el PP rau en el fet que no ha pogut demostrar l'origen de més de 24.000 euros. Ara, la Fiscalia ha alertat el Tribunal de Comptes del fet que aquestes donacions se li van amagar.

"No consta en les actuacions que les quantitats donades es consideressin com a tals pel Partit Popular, ni s'ingressessin al compte de donacions, ni es comuniqués al Tribunal de Comptes la seva existència, ni es notifiqués al mateix que part de la quantitat de 61.937,65 euros que es reconeix com a deute amortitzat de les quotes d'afiliats a l'informe anual remès a aquest Tribunal va ser realitzat, directa o indirectament, mitjançant donacions de terceres persones i no de manera nominativa pels afiliats", explica en el seu escrit la Fiscalia. Arran d'això, es podria deduir, segons el Ministeri Públic, que el PP podria haver infringit la Llei Orgànica 8/2007 de finançament de partits polítics. Tal com apunta el fiscal, "durant els dies 10 a 17 de març de 2017, es van recollir a les seus dels assessors del grup popular de la Diputació Provincial de Salamanca i de l'Ajuntament de Salamanca quantitats donades per càrrecs públics, personal de confiança i afiliats del Partit Popular i, parcialment, d'origen desconegut". Totes aquestes injeccions de diners van sumar 41.490 euros.

Des de la secció local del PP de Salamanca reconeixen, a més, que “van existir quotes per un valor de 9.431,5 euros que no van ser ingressades nominativament pels afiliats, sinó que aquests acudien a la seu del Partit Popular on dipositaven els seus diners i aleshores era portat per un tercer, normalment una administrativa del Partit Popular de Salamanca, a l'entitat bancària de Caixa Rural de Salamanca, tot essent la mateixa entitat administrativa que les ingressava al compte corresponent del Partit Popular". La quantitat de 41.490 euros, segons ha acreditat durant la investigació l'administrativa del PP i l'assessora del PP a la Diputació de Salamanca, correspon a donacions que oscil·len entre 60 i 1200 euros. Sobre les concessions econòmiques, els donants han declarat que no van rebre cap document acreditatiu de la donació, que no sabien a quina persona lliuraven les quantitats i que desconeixien a quines quotes impagades d'afiliats es van destinar els diners.

D'altra banda, el PP de Salamanca va ser requerit per interlocutòria el passat 7 de novembre de 2020 perquè, en el termini de 60 dies hàbils, entregués l'informe d'autoria de control intern en què han de constar tots els actes i documents de caràcter econòmic comptabilitzats durant l'exercici 2017. Però el document mai no va ser lliurat. Així, el fiscal fa constar en el seu escrit que, "transcorregut amb escreix el termini donat no consta l'informe d'auditoria de control intern". Consegüentment, la Fiscalia entén que "és possible que no existeixi, infringint-se el que disposa l'article 15 de la llei de finançament de partits polítics” que diu que “els partits polítics hauran de preveure un sistema de control intern que garanteixi l'adequada intervenció i comptabilització de tots els actes i documents dels quals es derivin drets i obligacions de contingut econòmic, conforme als seus estatuts. L'informe resultant d'aquesta auditoria acompanyarà la documentació que cal rendir al Tribunal de Comptes".

Amb tot, la Fiscalia considera que el PP de Salamanca podria haver infringit la Llei de Finançament de Partits Polítics i sol·licita que es remeti testimoni de les actuacions que ha dut a terme el jutjat al 'cas primàries' a la Fiscalia del Tribunal de Comptes, com, per exemple, els testificals, el llistat dels afiliats que no havien pagat la quota o el llistat dels afiliats als quals se'ls va pagar, entre altres.

Imatge principal: El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco/ EFE