Quan només falta un mes perquè se celebrin les eleccions a Castella i Lleó, el president de la regió i candidat del PP, Alfonso Fernández Mañueco, s'ha vist esquitxat per un cas de corrupció. Concretament,  un informe anònim l'implica directament en la investigació oberta per un possible finançament il·legal del partit a Salamanca durant les primàries que precisament va guanyar Mañueco. Entre altres coses, aquest document acusa el president autonòmic d'emprar el lletrat municipal quan era l'alcalde de Salamanca per assessorar que l'assessorés en aquesta presumpta trama. 

"Impost revolucionari"

Segons explica el diari Público, els autors d'aquest informe són membres de l'equip de Mañueco en la seva etapa com a alcalde i en la Diputació Provincial. Segons aquest mitjà, les persones rere l'informe van ser obligades a pagar en negre certes quantitats destinades a cobrir les quotes dels milers d'afiliats populars que no estaven al dia dels seus pagaments com a militants a Salamanca i Castella i Lleó. És "un impost revolucionari, que tots els càrrecs públics o de partit ens vam veure obligats a donar en diners en negre", detallen els autors. 

Aquells que no tinguin al dia els pagaments de les seves quotes no podran votar a les primàries. Així ho especifiquen els estatuts del PP  i Mañueco necessitava els vots d'aquells qui no havien pagat per tenir suficients suports per liderar els populars a Castella i Lleó i presentar-se a les eleccions a la presidència de la comunitat. 

61.937 euros

En el document de l'equip de Mañueco es recull que el febrer de 2017, quan el president de la regió va comunicar a Javier Iglesias, el president de la Diputació de Salamanca, la seva intenció de presentar-se a les primàries, aquest el va informar que existia "un nombre molt alt d'afiliats que no poden votar per no estar al dia en les seves quotes". Aquest deute ascendia en aquell moment a 61.937 euros i el "nombre molt alt d'afiliats" als quals es referia Iglesias eren 1.238. 

En conèixer aquesta situació, relaten els autors del document, Iglesias va preguntar, davant de Mañueco, al lletrat José María Benavente si es podien posar aquests diners des del partit, sigui alts càrrecs sigui donacions d'empresaris. En aquest moment, Benavente adverteix que pot ser un cas de finançament il·legal, però no s'oposa a què ho facin. Iglesias, president provincial, la seva gerent, Isabel Sánchez, i el PP de Salamanca ja han estat citats com a investigats. Si el jutge finalment accepta com a prova aquest informe, rebut el 21 de desembre, també estaria implicat el president Mañueco, a un mes de les eleccions. 

La "tranquil·litat" de Mañueco 

Després de conèixer-se aquesta informació, el president Mañueco ha demanat que es deixi treballar la justícia en la investigació. De moment, el jutge d'Instrucció 2 de Salamanca veu indicis racionals de la presumpta comissió d'aquest delicte a través de les donacions anònimes que van servir per pagar les quotes endarrerides dels afiliats, perquè poguessin participar de les primàries. 

Preguntat en un acte a Zamora per aquesta qüestió, el president castellanolleonès ha assegurat que s'enfronta a aquesta investigació amb la mateixa tranquil·litat que ho ha fet els últims 30 mesos.

A la imatge principal, el president de Castella i Lleó i candidat a les eleccions, Alfonso Fernández Mañueco / Europa Press