El passat mes de març, la Plataforma Stop JJOO va anunciar la convocatòria d'una manifestació contra la candidatura de Catalunya i Aragó als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. La data escollida era el proper dissabte 15 de maig i el lloc, Puigcerdà. Sota el lema "Per un Pirineu viu, stop jocs", la plataforma ha rebut el suport a la seva convocatòria d'altres entitats com No al Transvasament o Unió de Pagesos. Quan es va fer pública la convocatòria fa gairebé dos mesos, els organitzadors van remarcar que l'esdeveniment pretén ser multitudinari, van apel·lar a famílies  "vingudes de tot el país", a més de persones d'Aragó contràries al projecte olímpic.

A mesura que s'apropa la data ja hi ha informació sobre com transcorrerà aquesta jornada de protesta que se celebrarà en pocs dies. 

Localització i recorregut  

La manifestació tindrà lloc el 15 de maig a Puigcerdà. Començarà a les 12 hores  des d'el Recinte Firal i es preveu que finalitzi a la plaça del Call, el recorregut fa una mica més de 2 quilòmetres. La Plataforma Stop JJOO ha compartit a la seva pàgina web el recorregut previst.

Quina programació hi ha? 

La convocatòria no es limita només a la marxa pels carrers de Puigcerdà. Un cop a la plaça del Call, les portaveus de la Plataforma es dirigiran als manifestants, s'espera que al voltant de les 13:30 hores. Després s'ha organitzat un dinar que donarà pas a les actuacions d’Alidé Sans, Cesk Freixas, Orquestrina Trama, Joina, Sorguen i PD Nanfu.

Motius de la manifestació

En el manifest de la Plataforma aquesta exposa que el projecte Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona – Pirineus és un projecte que no respon a les necessitats del Pirineu". Defensen que el projecte de la candidatura s'està duent a terme amb "secretisme" i "opacitat". L'entitat destaca que el projecte és una "irresponsabilitat" tenint el compte context actual d'emergència climàtica. En el seu manifest recullen les seves dues demandes: "Retirar la Candidatura dels JJOO d’Hivern 2030 i enterrar definitivament el macroprojecte" i "Canalitzar les inversions per cobrir les necessitats que té la muntanya per transitar cap a un canvi de model socioeconòmic". 

L'estat de la qüestió 

La manifestació tindrà lloc cinc dies abans que s'acabi el termini imposat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) perquè la Generalitat i el govern de l'Aragó arribin a un acord. El divendres 20 de maig, ha estat el dia fixat pel president del COE perquè hi hagi un acord respecte a la candidatura dels Jocs Olímpic d'Hivern de 2030. L'ultimàtum arriba en un moment en què cap dels dos Executius està aconseguint arribar a un acord. Javier Lambán, president de l'Aragó, ha estat espacialment bel·ligerant sobre la candidatura darrerament. Lambán ha arribat a rebutjar la proposta que va presentar el COE, ja que considera que aquest presenta "un repartiment desequilibrat" i "injust" per a Aragó. 

Les desavinences entre els dos governs han arribat a un punt que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va afirmar en una entrevista: "Si hi ha tantes pegues per part de l’Aragó, no em vull avançar als esdeveniments, però nosaltres plantarem candidatura. Ens hem guanyat la plaça"".