Divendres, 20 de maig. Aquesta és la data límit que ha fixat el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, per arribar un acord amb els governs de Catalunya i de l'Aragó per la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern del 2030. Això implica, que en les pròximes setmanes s'hauran de celebrar reunions entre aquest organisme, el govern espanyol, la Generalitat i el govern de Javier Lambán, que en les últimes trobades conjuntes per ultimar els detalls de la proposta, va decidir deixar-los penjats i no assistir-hi. "No podem anar-nos-en més enllà del 20 d'aquest més per tenir les coses definitivament determinades", ha detallat Blanco en declaracions als mitjans abans de participar en una sessió de les Jornades del Cercle d'Economia sobre els terminis que s'han plantejat. Un cop s'hagi arribat a un acord, tindran un any per preparar tècnicament la candidatura. "Per fer-ho necessitem molt temps", concretament que esperen una visita tècnica del COI, per poder-los explicar que s'està planificant i escoltar les seves opinions. 

Aquest acord, amb les posicions tan allunyades de l'Aragó després que la Generalitat arribés a un acord amb el govern espanyol i el COE pel repartiment de les proves, és realment possible? Blanco s'ha mostrat confiat que s'aconseguirà arribar a un punt de trobada, ja que és, per ell, un projecte molt important que no es pot deixar perdre per aquests detalls: "Al final, per moltes dificultats que hi hagi, trobarem la solució definitiva i en un termini curt", ha assegurat davant les especulacions. Una de les principals controvèrsies i el que ha fet que l'Aragó s'hagi allunyat de l'acord és on se celebraran les proves, quelcom que, assegura Blanco, s'està encara tancant. Un cop acordat, arribarà el torn de negociar el nom de la candidatura i on se celebraran les cerimònies d'obertura i de clausura. 

Barcelona a la candidatura? 

En aquest sentit, una de les incògnites és si Barcelona ha d'aparèixer al nom de la candidatura, tenint en compte el pes i el renom internacional de la capital catalana. Sobre aquesta possibilitat, Blanco ha insistit que és quelcom que s'haurà de decidir entre les quatre parts involucrades, però creu que seria "impensable" que no hi fos. Amb tot, ha matisat, això no ha de voler dir que només aparegui el nom de la ciutat. Per altra banda, preguntat per si el fet que encara no hi hagi un acord tancat sobre les seus pot contradir la versió de la Generalitat, Blanco ha reblat que la negociació encara està en marxa i que el seu objectiu no és altre que arribar a un acord: "No contradiré cap dels actors", ha assegurat, remarcant que "tots han d'estar còmodes", ja que si no hi ha acord, no hi ha projecte. Aquest, haurà d'arribar abans del 20 de maig: ja ha començat el compte enrere.