Compte enrere perquè d’aquí a dues setmanes s’acabi el termini del Comitè Olímpic Espanyol per tancar la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern als Pirineus. El 20 de maig és la data límit que el COE va fixar. El govern aragonès no descarta presentar una candidatura en solitari als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 si la Generalitat de Catalunya no accepta desenvolupar una conjunta "en igualtat de condicions" entre les dues comunitats autònomes quant al repartiment i distribució de proves. Així ho asseguren aquest diumenge fonts de l'executiu aragonès, l'endemà de reiterar el seu rebuig a la nova proposta de repartiment de proves elaborada pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) que preveu el desenvolupament de tres proves a Aragó i nou a Catalunya, entre elles les dues considerades "reines" en les olimpíades blanques, l'esquí alpí i l'hoquei sobre gel. Aquesta negativa va ser expressada aquest dissabte davant els mitjans de comunicació pel conseller aragonès d'Educació i Esport, Felipe Faci, que divendres passat va ser informat extraoficialment de la proposta a través d'una trucada telefònica feta pel president de l'organisme olímpic espanyol, Alejandro Blanco.

El nou plantejament no ha convençut a l'Executiu de Javier Lambán perquè considera que continua existint un desequilibri en el repartiment de proves esportives en favor de la comunitat veïna. Així ho manifestava als mitjans el conseller Faci, que ha mostrat el seu "descontentament" i ha recordat que des d'Aragó el mes d'abril es va remetre una proposta que modificava la inicial a la recerca d'una candidatura "equilibrada" i "en peus d'igualtat" per a totes dues comunitats. D'altra banda, el titular d'Esports, ha assegurat "portem una proposta i no és resposta amb alguns ajustos o altres propostes, sinó que es fa una petita modificació sobre la inicial al Pirineu i una gran modificació a la ciutat de Saragossa". Faci ha enlletgit que amb aquesta oferta les tres valls aragoneses es veuen representades, tal com s'havia exigit, però la capital "desapareix pràcticament de la candidatura". 

Candidatura en solitari de Catalunya

La consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha assegurat al programa Via Lliure de RAC1 que “si hi ha tantes pegues per part de l’Aragó, no em vull avançar als esdeveniments, però nosaltres plantarem candidatura. Ens hem guanyat la plaça", ha defensat. Vilagrà no s’ha volgut avançar a res, però ha expressat que “sempre hi ha alternatives, les coses no són blanc o negre. I menys en política i menys al segle XXI.” Tot i això, Vilagrà ha tornat a reivindicar l'acord tècnic perquè és una "proposta positiva", l'endemà que el govern aragonès hagi rebutjat la nova proposta del COE. La consellera fent al·lusió a aquesta posició del govern aragonès ha defensat que "tothom sigui responsable i treballi en positiu". Per la seva banda, el president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, també s'ha pronunciat sobre aquest tema a través del seu compte de Twitter, denunciant que amb aquesta nova proposta del COE la capital, Saragossa, perd gairebé tot el que tenia i el Pirineu Aragonès no guanya res. Lambán està en contra amb què gairebé tot es situa al Pirineu Català. 

La proposta del COE

L'última proposta plantejada pel Comitè Olímpic Espanyol és la següent: en el cas d'Aragó, Candanchú albergaria les proves de biatló, a Jaca es disputaria les competicions de cúrling, en Cerler proves de freestyle i a Formigal l'esquí de fons. Pel que fa a Saragossa tindrien lloc les modalitats de patinatge de velocitat sobre pista curta i velocitat sobre pista llarga. En canvi, a Catalunya, Vaquèira Beret compta amb les modals de surf de neu i freestyle, l'estació de Boí Taüll seria escenari de l'esquí de muntanya; Masella i La Molina l'esquí alpí i, finalment, Barcelona l'hoquei sobre gel i el patinatge artístic. Les proves externes a Sarajevo de combinada nòrdica, salts d'esquí, luge, skeleth i bobsleight es mantindrien.