Un col·lectiu de professors universitaris, agrupats sota el paraigües de la plataforma Help Catalonia, ha fet públic un manifest de suport als professors universitaris membres de la sindicatura electoral de l’1-O davant la “repressió” que estan patint, un cop la fiscalia els demana demana penes de 2 anys i 9 mesos de presó.

“Amb aquesta carta volem expressar la nostra indignació per la decisió de la justícia espanyola d’encausar a dos politòlegs i a tres juristes”, apunta el manifest, que es refereix als politòlegs Jordi Matas (catedràtic, Universitat de Barcelona), Tània Verge (professora agregada, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona) i els juristes Marc Marsal (professor associat, Universitat de Barcelona), Josep Pagès (professor associat, Universitat Autònoma de Barcelona) i Marta Alsina.

Tots cinc van ser nomenats membres de la Sindicatura Electoral el setembre de 2017 pel Parlament de Catalunya per supervisar el referèndum d’autodeterminació celebrat l’1 d’octubre de 2017 i que uns deu dies abans de seva realització el Tribunal Constitucional va obligar-los a dimitir mitjançant la imposició d’una multa de 12.000 euros per persona per dia mentre romanguessin en el càrrec.

Delictes de "desobediència" i "usurpació de funcions"

“Malgrat la seva renúncia, la justícia espanyola va fer un pas més i va decidir processar els membres de la Sindicatura Electoral”, afegeix la carta. A tots cinc se’ls imputen els delictes de “desobediència” i “usurpació de funcions” i s’enfronten a la possibilitat real de fins a dos anys i nou mesos de presó.

“Probablement sigui la primera vegada en la història de la Unió Europea que uns politòlegs i juristes són amenaçats amb pena de presó per fer la seva feina, un fet indignant i desproporcionat”, asseguren els professors que impulsen la campanya, recordant que “l’únic ‘delicte’ d’aquests politòlegs i juristes va consistir en utilitzar la seva experiència per garantir que el referèndum es realitzés de manera justa i imparcial” i que, a més, van fer-ho a petició del Parlament de Catalunya.

“Els nostres col·legues no van fer res il·legal”, assegura el manifest, que assenyala que el seu enjudiciament “no només és espuri, sinó que es basa en motius polítics, constituint una flagrant violació de drets humans”.