El PSOE ha acollit amb gran malestar la sortida de to de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, quan aquest dimecres ha acusat públicament el PP de promoure "la cultura de la violació". Una ministra, la presidenta del Congrés, i el portaveu parlamentari del PSOE han sortit a desautoritzar la ministra d'Igualtat, en una situació inusual en un govern de coalició, en plena topada entre les estratègies feministes del PSOE i d'Unidas Podemos.

 

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, s'ha desmarcat obertament de les paraules incendiàries de Montero i l'ha advertit que no hauria de "jugar" amb aquesta mena de declaracions quan ella mateixa ja ha experimentat el que és "agressivitat verbal". "No m'han semblat les millors paraules després de tot el que hem viscut en aquest Congrés, i precisament ella, que ha viscut aquesta agressivitat verbal, no hauria de jugar amb això", ha insistit en declaracions als mitjans, als passadissos del Congrés.

La presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, ha retret a la ministra d'Igualtat que les expressions usades en la seva intervenció no són "adequades en termes parlamentaris, adreçades a un grup parlamentari". És totalment inusual que en un parlament el president de la cambra cridi l'atenció a un membre del govern.

En termes semblants s'ha expressat la ministra de Justícia, Pilar Llop, que també ha desautoritzat la ministra. Preguntada per aquesta qüestió als passadissos del Congrés dels Diputats, Llop ha afirmat que “cap partit demòcrata que ha signat el pacte d'estat i ha votat a favor de la llei integral fomenta cap mena de cultura contra les dones”. Tot i això, ha demanat als populars “continuar avançant en els drets d’igualtat i de les dones”.

La tensió entre PSOE i Unidas Podemos es va poder veure a la manifestació feminista del 25-N a Madrid, quan van aparèixer pancartes i crits demanant la dimissió de la ministra d'Igualtat, per les excarceracions que s'han produït arran de la llei del sí és sí i per la llei trans, a la qual acusen de marginar les dones. Tot això va passar quan a la marxa hi eren presents tres ministres socialistes, en concret la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez; la vicepresidenta Nadia Calviño i la ministra d'Indústria i aspirant a l'alcaldia de Madrid, Reyes Maroto. Irene Montero va optar per no assistir a aquesta manifestació al centre de Madrid, i va participar en la del barri de Vallecas, on va ser aplaudida.