Ambient molt caldejat al Congrés. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha acusat aquest dimecres el PP de “promoure la cultura de la violació”. Ho ha fet durant la sessió de control al govern espanyol, i en resposta a preguntes que li ha formulat la diputada popular Belén Hoyo i, com no podia ser d’una altra manera, les declaracions de Montero han encès la bancada del PP. L’hemicicle s’ha omplert de crits de ‘vergonya’ i de ‘dimissió’, i la majoria de diputats han mirat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, esperant un escarment per a la ministra.

 

I així ha estat. Un cop els crits han començat a desaparèixer a la cambra baixa, Batet ha cridat l’atenció de Montero, i li ha assenyalat que “l’expressió que ha utilitzat no és adequada en termes parlamentaris”. “Li demano respecte en les expressions i contenció en el llenguatge”, ha dit, a més de demanar “convivència a la cambra perquè hi hagi convivència també fora de la cambra”. No ha estat l’únic terme dur que ha emprat la ministra per referir-se a la perspectiva de gènere del PP. Montero ha acusat els populars “d'utilitzar el dolor de les víctimes” en benefici electoral propi, i ha assegurat que el PP “culpa les víctimes i les responsabilitza de les agressions”. “Davant del populisme punitiu que vostès promouen, nosaltres treballem lleis integrals que garanteixin la protecció de totes les dones”, ha dit la ministra.

En resposta als insults d’Irene Montero, la portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula. En un to molt elevat, ha bramat que “és altament ofensiu que una dirigent política que té responsabilitats estigui fent aquestes afirmacions cap a un partit que continuarà lluitant per la igualtat al país, i acabar amb la violència de gènere”. “Cal que la ministra sigui més responsable”, ha reclamat.

Montero ha llançat aquests dards contra el PP després que la diputada Belén Hoyo li recriminés que el seu “projecte estrella està regalant excarceracions a molts agressors sexuals”. “Admeti que no està preparada per mirar als ulls de les vertaderes víctimes”, li ha etzibat la diputada popular, a més d’afirmar que amb la llei del ‘només Sí és Sí’, les dones no estan més segures, ans al contrari. “No va ser capaç d’avançar-se a les conseqüències de la llei i escoltar les advertències del PP i altres institucions”, ha afegit.

Així mateix, el PP ha carregat contra Montero per haver-se referit als jutges espanyols com un col·lectiu “masclista”. “La llei l’han feta vostès, no ells”, li ha recordat Hoyo a la ministra Montero. D’altra banda, i en la mateixa línia, la diputada popular ha demanat a Montero que “deixi d’assenyalar gent de manera injusta i despiadada gastant-se un milió d’euros”, en referència a l’anunci del seu Ministeri per denunciar la violència masclista a l’estat espanyol.