La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha desautoritzat aquest dimecres la ministra Irene Montero. Ho ha fet després que la responsable d’Igualtat del govern espanyol acusés el PP de “promoure la cultura de la violació” quan ha estat increpada pels populars per les llacunes de la seva llei estrella: la del ‘només Sí és Sí’. Preguntada per aquesta qüestió als passadissos del Congrés dels Diputats, Llop ha afirmat que “cap partit demòcrata que ha signat el pacte d'estat i ha votat a favor de la llei integral fomenta cap mena de cultura contra les dones”. Tot i això, ha demanat als populars “continuar avançant en els drets d’igualtat i de les dones”.

Les declaracions de Pilar Llop arriben en un moment de desavinences constants a la Moncloa entre el PSOE i Podemos, en relació amb la llei trans, la llei del 'Sí és Sí', la llei de famílies, les pensions i fins i tot els magistrats proposats pel Tribunal Constitucional. De fet, el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha demostrat que el partit no dona suport a les declaracions de la ministra. “No han estat les millors paraules després de tot el que hem viscut en aquest Congrés, i després que ella hagi patit agressions verbals”, ha opinat als passadissos de la cambra baixa.

Els insults d’Irene Montero al PP estan esdevenint la gran polèmica del dia a Madrid. Les seves paraules han encès la bancada popular, amb escridassades, crits de ‘vergonya’ i de ‘dimissió’ i interpel·lacions a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, perquè prengués mesures. Cosa que ha fet, cridant l’atenció de la ministra i renyant-la per “l’expressió utilitzada”, que “no és adequada en termes parlamentaris”. “Li demano respecte en les expressions i contenció en el llenguatge”, ha dit la presidenta de la cambra, a més de recordar que la “convivència dins de la cambra” és important perquè també n’hi hagi fora del Congrés.

Irene Montero no s’ha limitat a insultar el PP afirmant que es tracta d’un partit que “promou la cultura de la violació”, sinó que també ha assenyalat que els populars “utilitzen el dolor de les víctimes” en benefici electoral propi. Ha afirmat que el PP “culpa les víctimes i les responsabilitza de les agressions”. “Davant del populisme punitiu que vostès promouen, nosaltres treballem lleis integrals que garanteixin la protecció de totes les dones”, ha dit la ministra.

En resposta als atacs d’Irene Montero, la portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula. En un to molt elevat, ha bramat que “és altament ofensiu que una dirigent política que té responsabilitats estigui fent aquestes afirmacions cap a un partit que continuarà lluitant per la igualtat al país, i acabar amb la violència de gènere”. “Cal que la ministra sigui més responsable”, ha reclamat.

Montero ha llançat aquests dards contra el PP després que la diputada Belén Hoyo li recriminés que el seu “projecte estrella està regalant excarceracions a molts agressors sexuals”. “Admeti que no està preparada per mirar als ulls de les vertaderes víctimes”, li ha etzibat la diputada popular, a més d’afirmar que amb la llei del ‘només Sí és Sí’, les dones no estan més segures, ans al contrari. “No va ser capaç d’avançar-se a les conseqüències de la llei i escoltar les advertències del PP i altres institucions”, ha afegit.