Aquest divendres 1 d'octubre, el Govern celebrarà un acte institucional per commemorar l'aniversari del referèndum que va tenir lloc fa quatre anys. Quan manquen menys de 48 hores, l'Executiu ha comunicat que ha hagut de canviar l'escenari on estava previst que tingués lloc aquest esdeveniment per "problemes aliens". Inicialment, s'havia de produir a l'Escola Industrial de Barcelona, però definitivament es farà als Serveis Matrius del CatSalut, que es troba a la Travessera de les Corts de Barcelona.

Això ha provocat malestar al Govern amb la Diputació de Barcelona, que és la propietària de l'Escola Industrial, ja que finalment no ha permès la celebració de l'acte en aquest lloc "per problemes tècnics". L'òrgan està presidit per Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta del PSC.

Aquest enuig també el té la Diputació de Barcelona. Fonts consultades per ElNacional.cat expressen que estan molestos amb el Govern perquè indiquen que es van assabentar de l'acte "pràcticament al mateix temps en què es feia públic". Paral·lelament, neguen que hi hagi cap vet, sinó que l'acte no es fa a l'Escola Industrial atès que "el protocol covid impedeix que pugui tenir lloc un esdeveniment" en un espai en què hi ha persones treballant.

Tot i aquest canvi a dos dies de l'acte, l'esdeveniment tirarà endavant en aquesta nova ubicació, els Serveis Matrius del CatSalut, i serà a les nou del matí. El Govern en ple hi participarà.

Marató d'actes pel quart aniversari del referèndum

Amb motiu del quart aniversari del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, més enllà dels actes institucionals, les entitats independentistes també han programat una marató d'esdeveniments per "reivindicar la victòria democràtica davant l'Estat que va suposar el referèndum de l'1-O".

El primer d'aquests actes serà el mateix 1 d'octubre al municipi d'Illa, a la Catalunya Nord. El seu inici tindrà lloc a les cinc de la tarda. Hi haurà parlaments i, posteriorment, començarà una marxa de vehicles que aniran fins a Figueres i desplaçaran urnes del referèndum. A la capital de l'Alt Empordà, precisament, hi haurà un concert de Ginestà i Xavi Sarrià.

L'endemà, se celebraran tres marxes que partiran des de diversos punts del país. Una d'aquestes sortirà de Sant Julià de Ramis a les vuit del matí i arribarà a Aiguaviva. Una segona partirà a les dues del migdia de Vinaròs i finalitzarà a Sant Carles de la Ràpita. I una altra de les marxes començarà a les 6h des de Fraga fins a Alcarràs.

També el dissabte 2 d'octubre es farà la Conferència Nacional Antirepressiva a la Universitat de Girona, amb una assistència prevista de 200 persones i que comptarà amb la participació d'independentistes represaliats.

Finalment, la marató d'actes seguirà el diumenge 3 d'octubre i culminarà amb una manifestació convocada a la plaça del Cinc d'Oros de Barcelona per commemorar les grans mobilitzacions que va haver-hi a Catalunya el dia de la vaga del 3 d'octubre de 2017. Una columna de l'Assemblea Nacional Catalana s'hi adherirà sortint des de la plaça Francesc Macià.

 

Imatge principal: Fotografia del Consell Executiu al complet. ACN.