L'estratègia de Vox d'utilitzar a Ramón Tamames per forçar una moció de censura contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no té el beneplàcit de tot el partit. L'ala dreta de la formació que lidera Santiago Abascal estaria en contra que Tamames sigui el candidat, segons apunta aquest dimarts El Mundo. El motiu principal seria el seu tarannà controvertit, que no té un perfil purament de dretes i el seu passat com a líder del Partit Comunista, a més, de les seves grans distàncies ideològiques amb Vox, pel que fa a la posició amb Catalunya, el canvi climàtic o la immigració, tal com ha reconegut ell mateix. La seva opinió respecte a la violència de gènere, l'avortament o la comunitat LTGBI+ se l'ha guardat, segons té acordat amb Abascal, almenys en el seu discurs durant el debat de la moció. 

En contra de l'elecció de Tamames

El malestar del sector més ideologitzat de Vox ha arribat a la direcció nacional, que n'és conscient que hi ha una part de les seves bases "que no està fent gràcia" que Tamames lideri la moció de censura contra Sánchez. L'emprenyament d'aquest sector de la formació contra el candidat és principalment conseqüència de les declaracions on Tamames afirma que "Espanya és una nació de nacions" o que va proposar canviar de nom a Catalunya a "nació catalana" després de l'1-O. Seria aquests alguns dels punts que han ocupat les converses prèvies al debat de moció de censura del candidat, on fins i tot alguns membres de Vox han reconegut que "no entenen la jugada" i que han de saber "torejar-la", segons apunta el citat diari. 

L'actitud reticent del sector més conservador de Vox obliga a explicar entre els seus, que tot i les diferències ideològiques existents és una elecció pensada per "representar a una majoria social existent i que té un punt comú: fer fora a Sánchez". A banda de l'actitud contrària a Tamames de la militància també ho estan notant en els comentaris a les xarxes socials on alguns fidels de Vox critiquen el discurs del candidat. Sembla que aquest malestar també s'ha viscut al partit, en concret, després d'una entrevista de Tamames a El País, que segons reconeix ara "va quedar una mica dura". El Mundo també apunta, citant a fonts no oficials, que aquesta entrevista va donar lloc a una reunió per estudiar la situació, tot i que, el portaveu del partit al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, ha assegurat que no fan un pas enrere "amb la iniciativa".

Cop d'atenció a Tamames

Des de Vox defensen que dins del partit no hi ha incomoditat amb Tamames. En aquest sentit, es va manifestar el portaveu Jorge Buxadé que aquest dilluns va afirmar que haguessin volgut un candidat amb el qual estiguessin d'acord al 100% haurien triat a algú de Vox. Malgrat aquesta defensa també va aprofitar picar-li al crostó a Tamames, un dels primers retrets va ser en referència a unes declaracions del candidat a la moció de censura en les quals va afirmar que volia organitzar un sopar amb Pedro Sánchez per parlar amb ell i conèixer-lo. En aquest sentit, Buxadé va afirmar que "no aniria a sopar a mai amb Pedro Sánchez. Tinc milions d'espanyols que estan abans en la llista d'anar-se'n a sopar". També va aprofitar per titllar a Sánchez "d'autòcrata i sociòpata".