Catalunya ha de proposar abans de les 14 hores d'avui quines regions sanitàries considera que poden passar a la fase 1 de desconfinament del coronavirus. De moment, el Procicat treballa amb una proposta de mínims que inclouria només les regions amb xifres de reducció de la pandèmia molt consolidades, segons ha pogut confirmar ElNacional.cat

Alt Pirineu-Aran i Terres de l'Ebre són dues de les regions que plantegen millors dades i figurarien a la proposta. No hi ha hagut cap mort les darreres 24 hores en cap de les dues, i pel que fa els nous positius només se n'han registrat 4 casos a les Terres de l'Ebre i cap a l'Alt Pirineu-Aran.

Segons les dades, el Camp de Tarragona, amb dues morts a l'hospital i 13 nous positius, seria la següent regió amb millors xifres, i entraria també en aquesta proposta d'accedir a la fase 1 a partir de dilluns. De fet, pel que fa la incidència de la malaltia per cada 10.000 habitants, que és un dels marcadors que ha imposat el govern espanyol, el Camp de Tarragona presenta un dels nivells d'incidència més baixos i no arriba als 30 casos per 10.000 habitants.

Per contra, segons aquest plantejament quedarien excloses de l'entrada a la fase 1 dilluns vinent no només Barcelona ciutat i l'àrea metropolitana Nord i Sud, que són les regions amb major densitat de població i més incidència de la pandèmia i a les quals s'ha referit repetidament la consellera, sinó també altres regions sanitàries com Girona, que en les darreres 24 hores ha registrat 13 noves morts i 100 nous positius, i Catalunya Central amb 11 morts —9 de les quals en residències— i 13 positius.

Pel que fa a Lleida, ha registrat 38 nous positius les darreres 24 hores i 3 morts a l'hospital. En el cas de Lleida la incidència de casos per 10.000 habitants se situa en 50.

Tot i que la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que aquesta decisió seria aprovada pel Govern, finalment serà el Procicat qui plantejarà la proposta al ministeri. Vergés té previst comparèixer aquesta tarda per informar sobre les regions designades per a la fase 1.

EN DIRECTE | Última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

🦠 CORONAVIRUS A CATALUNYA: evolució de casos, greus, morts i altes