La dreta espanyolista és la clara vencedora de les eleccions a Madrid. De fet, Isabel Díaz Ayuso ha arrasat a les urnes doblant els resultats dels darrers comicis del 2019. Els populars s'han endut el tros més gran del pastís d'un desaparegut Ciutadans, mentre que Vox només s'ha endut les engrunes: 13 diputats, un més que en els anteriors resultats, i es manté com la quarta força.

La candidatura de l'extrema dreta no ha aconseguit confrontar-se al discurs cada cop més radical del PP, i només ha augmentat un 0,2% el seu suport a les urnes. Des de la seu del partit, la candidata de Vox a Madrid, Rocío Monasterio, i el president Santiago Abascal han celebrat el gran fracàs de l'esquerra, passant de puntetes sobre la valoració dels seus resultats, que no són tan bons com els agradaria. Tot i això, han anunciat que Ayuso ja té el seu suport incondicional per reeditar un govern de dretes a Madrid.

Vox, menys clau del que esperaven

Encara que els 64 diputats populars podrien governar amb majoria simple amb l'abstenció de l'extrema dreta, Monasterio i Abascal ja han avançat que facilitaran el govern d'Ayuso sense cap condició remarcable. "Els nostres escons estaran a disposició de la senyora Ayuso per evitar l'assalt comunista a la Comunitat de Madrid, votarem a favor de la seva investidura", ha anunciat Abascal, tot puntualitzant que ara està en mans dels populars decidir si accepten el suport de Vox o de l'esquerra.

En aquestes eleccions, els madrilenys han escollit 136 escons, quatre més que en les passades, de manera que la majoria absoluta se situa en 69 diputats. I amb els resultats provisionals, el PP només es queda a 4 escons d'assolir-la i suma més diputats que tota l'esquerra junta. Si bé els escons del partit de Santiago Abascal no deixen de ser necessaris per formar un govern de dretes a Madrid, Ayuso no haurà de dependre tant dels diputats de Vox com preveien les enquestes. De fet, el mateix Abascal ha admès que preferirien uns resultats millors.

El creixement de Vox

Des de la seu, els dirigents de Vox han entonat un discurs victimista, titllant l'esquerra de violenta per situacions com la de Vallecas, i han celebrat la derrota de l'esquerra apropiant-se lemes antifeixistes com "Madrid serà la tomba del comunisme i el sanchisme". "Als que pacten amb ETA i els separatistes, no els volem!", ha cridat Abascal. 

El líder de l'extrema dreta no s'ha estat de recordar els resultats que van obtenir a Catalunya el 14-F, on van irrompre per primer cop al Parlament amb un creixement molt més accentuat que a la comunitat madrilenya. En el cas de Madrid, Vox ja va entrar per primer cop a l'Assemblea amb 12 escons el 2019, un menys que ara. 

Tot i això, la frenada del creixement del partit d'ultradreta a Madrid, que s'explica per la victòria aclaparadora d'Ayuso, no ha fet que els membres de Vox deixin d'apuntar alt i ja ambicionen guanyar forces en les pròximes eleccions autonòmiques de l'Estat i sumar les dretes al govern espanyol.

 

Imatge principal: La candidata de Vox a Madrid, Rocío Monasterio, i el president del partit, Santiago Abascal, des de la seu de Vox.