El cantautor Lluís Llach ha afirmat que a Madrid tothom sap que la reforma del delicte de malversació i el de delictes greus agreujats, estan fets a mida dels interessos i necessitats d'Oriol Junqueras, en referència a unes declaracions del periodista Ernesto Ekaizer. El cantautor ha assegurat a través d'un missatge a Twitter que "aquí molts indepes comencen a indignar-se, però a poc a poc, no fos cas". A més, ha afegit que "els no indepes somriuen". 

tuit Lluis Llach delicte malversació

El periodista i escriptor Ernesto Ekaizer en declaracions a RAC1 va explicar que el plantejament de Pedro Sánchez amb el delicte de malversació "és molt clar". Segons explica Ekaizer, Sánchez planteja tornar a com estava a l'època de Zapatero, abans de la reforma de 2015, és a dir, s'estableix una pena més gran per aquells que practiquen una malversació desviant una part dels diners a la seva butxaca. "És una reforma, que un altre cop com la de la sedició, està feta com un vestit a mida d'Oriol Junqueras", ha assegurat. 

Porta oberta a la reforma de la malversació

El govern espanyol està ara disposat a dur a terme una reforma limitada del delicte de malversació, pel qual van ser condemnats els líders independentistes del procés, encara que deixant fos els casos de corrupció i de lucre personal, segons va assegurar aquest dimarts el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Malgrat que no va especificar com es duria a terme, Sánchez va parlar sobre la possibilitat de modificar aquest delicte durant una recepció al Congrés dels Diputats amb motiu del dia de la Constitució, on també va deixar clar que el govern espanyol no acceptarà rebaixar les penes per corrupció perquè no hi pot haver "cap retrocés" en la lluita per combatre-la. 

La reforma del delicte de malversació és una petició d'ERC, que al costat d'altres formacions independentistes té a diversos membres del partit condemnats per aquest tipus penal i altres punts amb causes pendents, per les accions que es van dur a terme en 2017 per intentar fer efectiva la independència de Catalunya. Els republicans presentaran aquest divendres esmenes a la reforma de la malversació amb les que pretén redefinir, aclarir i evitar "interpretacions esbiaixades", i que el delicte no es torni a utilitzar de forma "arbitrària" per perseguir l'independentisme. Junts també ha presentat esmenes a aquesta reforma amb la intenció d'evitar que la malversació penalitzi l'acció política. Junts ja ha presentat la seva proposta, que es basa en les esmenes que ja va registrar al debat a la totalitat de finals de novembre -i que el Congrés va tombar.