ERC i Junts presentaran esmenes al delicte de malversació, en el marc de la reforma del Codi Penal. D'una banda, els republicans registraran demà la seva proposta, que implica fer retocs "quirúrgics" i no revertir sentències sobre corrupció. ERC vol redefinir, aclarir i evitar "interpretacions esbiaixades", i que el delicte no es torni a utilitzar de forma "arbitrària" per perseguir l'independentisme.

Per la seva part, Junts vol revertir la reforma del 2015 i eliminar les penes de presó si no hi ha lucre personal, així pretenen evitar que la malversació penalitzi l'acció política. Junts ja ha presentat la seva proposta, que es basa en les esmenes que ja va registrar al debat a la totalitat de finals de novembre, i que finalment, el Congrés va tombar. La formació liderada a Madrid per Míriam Nogueras reclama revertir la reforma que va impulsar l'executiu de Mariano Rajoy (PP) el 2015, ja que consideren que la redacció actual pot provocar una "ingerència" judicial en l'acció política. Així, Junts pretén reparar "l'error" de la reforma del PP de fa set anys. En concret, vol "derogar" l'article 219 que el PP va reformar per "penalitzar als que havien preparat" la consulta sobiranista del 9-N del 2014, que era un compromís del "programa electoral" del llavors president de la Generalitat, Artur Mas.

L'ull posat als jutjats 

Des d'ERC tenen present que hi ha desenes d'excàrrecs i empresaris processats al jutjat número 13 i al 18 de Barcelona, en la causa que investiga l'organització de l'1-O. Una desena dels quals són d'ERC, a qui se'ls imputa un delicte de malversació que comporta l'entrada a presó. El passat 18 de novembre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va concloure el sumari i va dictaminar l'obertura del judici oral contra els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, per la seva actuació en els preparatius de l'1-O quan eren excàrrecs del Departament d'Economia. Estan processats per desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets. El TSJC també va enviar a judici l'actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que només està processada per desobediència greu a autoritat judicial, i no per malversació.

A més, el Suprem va condemnar els presos -després indultats- Oriol Junqueras, Dolors Bassa (ERC) i Jordi Turull (Junts) per malversació. En funció de com quedés redactat l'article, caldria revisar les condemnes del president d'ERC, l'exconsellera republicana i el secretari general de Junts. A més, caldria veure què passa amb els eurodiputats de Junts (Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí), exiliats des de fa cinc anys.

Avenços per l'aprovació dels pressupostos 

La reforma del Codi Penal avança en paral·lel a la negociació pels pressupostos de la Generalitat del 2023. Les converses del Govern amb PSC, Junts i comuns avancen i a Palau esperen tancar un acord la setmana que ve. Segons fonts de Palau citades per l'ACN apunten que la reforma de la malversació i la derogació de la sedició faciliten l'entesa amb els socialistes. Des del mes d'octubre, ERC ha avisat que només inclourien al PSC en la negociació dels pressupostos de la Generalitat si els socialistes es comprometen "amb la fi de la desjudicialització", tal com van acordar els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez a la taula de diàleg del passat mes de juliol, en la qual van concloure que s'executarien els canvis legislatius necessaris per "acabar amb la repressió" a finals d'any. 

El líder dels socialistes a Catalunya, Salvador Illa, s'ofereix des de fa mesos per negociar els pressupostos, i des de fa dies el Govern i PSC ja es reuneixen per abordar temes monogràfics. Tot i que la intenció del president Aragonès i del seu partit és que els pressupostos de 2023 s'aprovin també amb Junts i els comuns. Amb els primers, precisament dimecres van compartir les primeres reunions sectorials. El Govern confia en un 'sí' del grup d'Albert Batet als pressupostos de l'any que ve, i mantenen que, en gran part, els comptes són els que va dissenyar l'exconseller d'Economia Jaume Giró. Amb el grup liderat per Jéssica Albiach és amb qui l'executiu confia a tancar abans un pacte. En Comú Podem, però, va advertir aquest dimecres al vespre que la negociació, tot i haver "acostat posicions" en alguns dels eixos, "no està avançant prou en d'altres".