La Comunitat de Madrid aprovarà divendres noves restriccions "quirúrgiques" per frenar "possibles onades" de la Covid-19 i posa el focus en l'oci nocturn. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha parlat en una roda de premsa aquest dimecres de "mesures quirúrgiques que no enfrontin la salut amb l'economia i que vagin al focus del contagi", que s'aplicaran quan decaigui l'estat d'alarma dissabte, encara que ha evitat referir-se a un "toc que queda", que requeriria l'aplicació d'un nou estat d'alarma.

El vicepresident, Ignacio Aguado, ha assegurat que un 80% dels contagis es produeixen ara en reunions familiars o d'amistats, que els joves d'entre 15 i 19 anys són el col·lectiu que presenta un major índex de contagi i que es produeix en la "mobilitat nocturna". "Amb aquests tres factors cal prendre mesures", ha defensat.

La dirigent madrilenya també ha explicat que de moment estudien quines mesures es poden aplicar per evitar els contagis i "anar als llocs on es produeixen de manera massiva", perjudicant tan poc com sigui possible l'economia. Díaz Ayuso ha dit que el govern regional vol mantenir les àrees sanitàries per controlar la pandèmia.

Ignacio aguado vicepresident Comunitat Madrid - pool

El vicepresident Ignacio Aguado durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Pool

250 festes privades

En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat de la Comunitat presentarà aquest divendres una ordre, que entrarà en vigor dissabte, amb possibles tancaments d'activitat per hores per reduir els contagis de coronavirus, especialment entre els joves. "La Comunitat Madrid ha posat sobre la taula un debat sobre possibles tancaments d'activitat

En els últims dos caps de setmana s'han detectat 250 festes privades a la ciutat de Madrid per la Policia Municipal i des del 9 d'octubre s'han comptabilitzat 2.748 denúncies per consum d'alcohol en la via pública. Per això, el Govern de Madrid està debatent ara quines mesures posar sobre la taula per a anar millorant aquests índexs de contagi, "sense perjudicar encara més la nostra tocada economia". De fet, Ayuso ha comentat que plantejarà "mesures quirúrgiques per no enfrontar l'economia i la salut, tenint en compte que la vida i la salut són el primer", ha declarat Ayuso.

Establir un control "més exhaustiu"

Prèviament, en una entrevista a TVE, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat que la intenció del Govern d'Ayuso és establir un control "més exhaustiu" des de les 0.00 fins a les 6.00 hores amb mesures que "vagin en el sentit de restringir la mobilitat i la concentració" de persones.

L'ordre que preparen, ha afegit, inclourà mesures sobre disminució d'aforaments o restriccions de l'activitat econòmica, però sobretot encaminada a controlar "al màxim" els moviments que es produeixen principalment a la nit entre els joves, que és "on cal actuar".