El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha supeditat el toc de queda a l'acord amb el qual s'arribi finalment amb la Comunitat de Madrid. Així ho ha defensat a la compareixença conjunta que ha mantingut aquest dimarts des de Roma amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, en el marc del Fòrum de Diàleg Italia-Espanya.

Sánchez, que no s'ha volgut mullar sobre si és partidari d'aplicar aquesta restricció a l'Estat, ha comentat que primer "s'ha de veure si la proposta de Madrid se substancia" i ha emplaçat les comunitats autònomes a debatre-ho multilateralment al consell interterritorial. Insistit sobre aquesta qüestió, el president espanyol ha aclarit que cal saber "si Madrid ens està demanant" el cobrefoc​ i ha recordat que aquesta mateixa tarda se celebrarà una reunió entre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, per aclarir-ho.

El president espanyol també ha vaticinat que aquest mateix dijous hi haurà "un nou acord entre el govern i les comunitats al consell interterritorial respecte les diferents fases en funció de la situació epidemiològica de cada territori". Sánchez ha volgut deixar clar que tot i que "la situació epidemiològica és diferent a cada territori, el que és comú és el suport del govern d'Espanya a totes les comunitats".

pedro sanchez giuseppe conte - efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre italià, Giuseppe Conte / Foto: Efe

Pel que fa a la moció de censura impulsada per Vox que es començarà a debatre el Congrés demà, Sánchez s'ha mostrat molt respectuós. El socialista ha recordat que aquest és un mecanisme constitucional i ha demanat que el debat sigui constructiu.

"No sembla que vagi a prosperar la moció de censura pel que han dit els diferents partits. El govern espera que el debat sigui constructiu i es pugui contrastar el programa del candidat de la ultradreta, Santiago Abascal, i el que ha fet fins ara el govern d'Espanya", ha etzibat.

Itàlia i Espanya, el principi d'una gran amistat?

Ambdós caps de governs han volgut insistir molt durant la roda de premsa en la sintonia que existeix actualment entre els dos països. Tant Conte com Sánchez han reivindicat diverses vegades el paper d'Itàlia i Espanya en "l'històric acord del mes de juliol", en referència als fons de recuperació europeu. "Si no hagués estat per Espanya i Itàlia, aquest acord no s'hauria materialitzat amb l'envergadura que es va fer", ha apuntat Sánchez. 

En aquest mateix sentit s'ha expressat Conte, que ha afirmat que la "tràgica experiència del coronavirus ha unit encara més els dos països". "Hem de seguir treballant junts per al renaixement de les nostres civilitzacions i economies", ha agregat.