La sessió d'aquest dimarts ha estat de les més estranyes que hi ha hagut fins ara en el judici al major Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos. El tinent fiscal Miguel Ángel Carballo ha volgut forçar la implicació de Trapero i la connivència amb el Govern a partir del document Enfocats. Però el testimoni, tot i que venia alliçonat, anava tan forçat que ha grinyolat.

Fins al punt, que, sense adonar-se'n, ha acabat exculpant el major quan ha dit que "no era conscient" que estava assessorant el Govern per tenir el control del territori necessari per fer la DUI. 

 

 

L'Enfocats ha tornat a sortir avui d'un calaix per plantar-se sobre la taula del judici i es torna a mostrar com la gran prova de càrrec contra el cos dels Mossos d'Esquadra. Segons la mà dreta de Daniel Baena, que dirigia la investigació, el full de ruta independentista pretenia provocar un conflicte econòmic, jurídic i social, i els Mossos n'eren una peça clau, "primordial", ha subratllat el mateix fiscal. Amb els Mossos s'havia de garantir el control de tot el territori.

 

El fiscal ha intentat tornar a treure el mail que envia Carles Puigdemont a Trapero i el comunicat del major a tot el cos ordenant que tot allò referent al referèndum passi per ell, però la magistrada Concepción Espejel li ha cridat l'atenció perquè la prova no està admesa. 

Buscant entre la seva documentació, Miguel Ángel Carballo ha volgut centrar part de l'interrogatori en un correu que suposadament va enviar Pere Soler i que hauria modificat el pla d'actuació dels Mossos. Però el fiscal ha estat incapaç de localitzar-lo en el sumari. Això ha provocat un dels moments delirants de la sessió d'avui amb un Carballo llegint del seu mòbil el document. Un fet inusual i que no s'entén, ja que té damunt la taula la seva tauleta amb tota la documentació i que ha generat el dubte de si estaria rebent missatges de Daniel Baena. 

 

 

El judici ha prosseguit, però després s'ha aturat i durant la pausa s'ha buscat el correu que, tot i que asseguren que està a la causa, no l'han trobat. 

Bona part de l'interrogatori ha estat molt valoratiu, entrant a detallar aspectes que interessen a l'acusació, com ara que els Mossos l'1-O no actuen i sempre diuen "hi ha molta gent, no podem actuar", com a prova d'inacció, o de suposats seguiments a policies espanyols, com a prova de connivència amb el Govern. La declaració, però, ha estat caòtica. S'ha perdut tant el fiscal com el testimoni, en alguns moments. 

La mà dreta de Baena ha anat llançant detalls com sembrant un camp de mines. Sense concretar molt, però, donant detalls que no ajuden les defenses, com per exemple que les peticions del 20-S per reforçar la seguretat al carrer durant l'escorcoll al Departament d'Economia no es van atendre o que Trapero va exposar canvis en el pla, confonent constantment el pla Àgora amb el pla d'actuació de l'1-O.

Els altres testimonis del dia

Les primeres declaracions del matí han estat fugaces. Una frase ha dit el primer testimoni. Era el guàrdia civil que va fer l'informe sobre l'estat dels vehicles de la Guàrdia Civil que van estar davant el Departament d'Economia el 20-S: "Molts adhesius i destrosses en general".

 

El guàrdia civil que va fer l'informe sobre els àudios del CECOR de Reus també ha declarat avui sense aportar res rellevant.