Segona part, curta i concreta, de la declaració del que va ser mà dreta del major Josep Lluís Trapero que ha servit per deixar clar que els Mossos no tenien cap interès en el procés i que "van ser lleials fins al final". Ferran López ha volgut desvincular clarament de les intencions polítiques el cos dels Mossos d'Esquadra i els ha situat en el terreny del cos policial que actuava a les ordres de la justícia.

A preguntes de Tubau, López ha desvinculat Trapero del procés independentista. A ell i a tots els comissaris.

 

La declaració del comissari, tant avui a preguntes de l'advocada de Trapero, Olga Tubau, com del de Soler, Cristóbal Martell, i ahir davant la fiscalia, ha estat més encaminada a demostrar que els Mossos complien ordres del fiscal i el TSJC, que no estaven alineats amb el Govern, i que el debat independentista els generava incomoditat i desemparament, que a entrar en contradicció amb Diego Pérez de los Cobos. De fet la fiscalia ha evitat en les dues declaracions contraposar les versions, com sí que va passar al Tribunal Suprem, on això va derivar en una petició d'un acarament. En aquest judici no ha estat així.

Entre els punts destacats de l'interrogatori d'aquest dimarts hi ha com es va coordinar el dispositiu de l'1-O i el paper de Trapero en les reunions prèvies, un punt feble de tot el procés que va acabar derivant en la substitució del major en les negociacions. 

Ferran López ha admès que la relació entre Diego Pérez de los Cobos i el major Josep Lluís Trapero no era bona i que "anava a pitjor a cada reunió i s'havia de canviar la interlocució. Restava més que sumava". 

 

 

Els binomis

Ferran López ha explicat com es va fer la previsió per controlar 2.300 punts de votació i ha assegurat que les pautes dels mossos acordades en les reunions es van seguir "des de la primera paraula fins a l'última". 

El comissari ha explicat que mai li van dir que modifiqués el pla, però que es va intentar reforçar els binomis que garantien la presència policial als punts de votació. Ferran López volia el suport dels 11.000 policies locals a tot Catalunya, però només en van aconseguir 479. "Va tenir un resultat pobre", ha lamentat.

Ferran López també ha defensat que fossin els Mossos els designats per acudir en un primer moment als centres de votació, pel seu coneixement del territori, de l'entorn, i de les persones, de manera que en aquest sentit "tenien avantatge sobre agents de Policia i Guàrdia Civil", que quedarien a requeriment de la policia catalana "en zones no visibles en aquests centres de votació". 

20-S

De tot el que va passar el 20-S davant el departament d'Economia durant l'escorcoll de la comissió judicial, el que més pot ajudar a Trapero és que Ferran López hagi ratificat la no connivència del major amb Jordi Sànchez

El comissari ha ratificat el que ja va dir el major Josep Lluís Trapero sobre la trucada que va tenir amb Jordi Sànchez el 20-S. López confirma que la trucada ha relatat una conversa entre Jordi Sànchez i el major.

 

Ferran López ha desvinculat de totes les reunions i els dispositius Pere Soler, que era el director general de la Policia en aquell moment. També ha ratificat que cap càrrec polític es va personar al CECOR, des d'on es dirigia tot el dispositiu "d'emparament judicial".