Ferran López impecable, davant un fiscal a qui li ha costat agafar el fil del relat. Així ha estat la primera part de la declaració del comissari, testimoni clau per a la defensa del major Josep Lluís Trapero. López, que va ser l'encarregat d'executar el pla de l'1-O i de la coordinació amb els cossos i forces de seguretat en els dispositius del 20-S i del referèndum. Assistia ell a les reunions i feia de pont entre el Ministeri d'Interior i Trapero després de les enganxades del major amb Diego Pérez de los Cobos.

López no ha tingut cap problema a qualificar "d'il·legal" el referèndum i a dir que no tenien "cap certesa que es realitzés". Ha expressat la preocupació amb què els Mossos van viure els dies previs a l'1-O i també els posteriors. "Per mi el dia 3 va ser pitjor", ha dit López, que ha qualificat d'"horror" algunes sensacions que es tenien segons les respostes dels membres del Govern. Ha detallat, en aquest sentit, que es va comunicar al Govern que "el que s'estava vivint els preocupava i s'havia de complir la llei". 

El comissari ha explicat les reunions que va tenir la cúpula dels Mossos amb el Govern i ha refermat el que ja va dir Josep Lluís Trapero, que es va advertir de la il·legalitat i que l'executiu de Carles Puigdemont va decidir tirar endavant. López ha tornat a explicar que es va alertar que hi podria haver un problema d'ordre públic, però que la reacció del president va ser mostrar-se més ferm en declarar la DUI. 
 

 

"Esperem que no hàgim de lamentar cap desgràcia". Puigdemont, arribat a aquest punt, va dir que el que farien seria declarar unilateralment la independència

López ha dibuixat una situació clarament inversemblant per a un cos de policia: "La situació era de desemparament governatiu. Estàvem sota la tutela governativa d'autoritats que estaven incomplint un mandat judicial. La relació era freda com a mínim".

El comissari ha descrit que davant la situació es va optar per actuar amb prudència i paciència.

 

 

Ferran López ha il·lustrat la intenció dels Mossos d'impedir el referèndum en el fet que van fer un pla especial i en cap cas es va aprofitar ja un pla com l'Àgora, que té altres finalitats.

 

​El que s'estava vivint els preocupava i "s'havia de complir la llei", ha repetit una vegada i una altra López: "El missatge era que complissin la llei perquè nosaltres estàvem obligats a complir amb el que deia la magistrada".

20-S

El dia 20 de setembre la Guàrdia Civil va fer 41 escorcolls a tot Catalunya.

Ferran López ha detallat, a preguntes del fiscal Pedro Rubira, com es va viure tot el dia portes endins. López rep la trucada de la Guàrdia Civil a les 9 h demanant suport per un escorcoll que es fa al Departament d'Economia. El comissari ha explicat que va enviar, primer, les unitats d'ordre públic, i després va trucar al major Josep Lluís Trapero per informar-lo. El comissari ha explicat que hi ha una primera petició formal via telemàtica on s'avisa de manera genèrica que la Guàrdia civil està fent escorcolls a tot Catalunya. 

Al llarg del dia hi ha quatre peticions de la Guàrdia Civil a què respon personalment Ferran López:

La primera va ser de permetre l'accés dels detinguts en vehicle fins a la conselleria. "Sobre aquesta petició, com totes les peticions, el responsable d'ordre públic deia que era impossible fer entrar vehicles, però es comprometia a fer un passadís", ha relatat López concretant que "a una hora del matí es desestima l'entrada de detinguts a peu o en cotxe".

"La segona petició d'ajuda és per dir-me que hi ha material sensible dins els vehicles. Era impossible accedir als vehicles per alliberar el material sensible. La tercera trucada ja em parla d'armes llargues i el que fem és fixar la imatge de l'helicòpter sobre els cotxes de la Guàrdia Civil per monitoritzar el que hi passa", ha seguit el relat el comissari. "Una altra petició d'ajuda va ser perquè tenien visió de les càmeres i ens diuen que hi ha persones que pretenen entrar a la conselleria. En cap cas es va detectar intent d'intrusió", ha assegurat Ferran López davant el fiscal. I l'última petició és per la sortida de la comitiva judicial: "Tenim informacions contradictòries i això fa que s'allargui". 

I és aquí quan es busca una sortida alternativa. A les 23 hores els Mossos parlen per primer cop amb la secretària judicial: "És la primera vegada en tot el dia que es parla amb aquesta senyora i per primer cop ens demana sortir. Hi havia informacions que no ens permetien saber en quin moment estava l'escorcoll en el Departament d'Economia".


López explica com finalment arriben a la via alternativa, que és la sortida pel teatre Coliseum: "No és la via que es mereix la comitiva judicial, però és la via que davant les circumstàncies pensàvem que era la solució".

 

Ferran López ha explicat també la trucada que va rebre el major Josep Lluís Trapero perquè Jordi Sànchez fes de mediador "per mirar de trobar una solució pacífica que facilités l'operatiu de la Guàrdia Civil".

 

La declaració de Ferran López ha començat amb el relat sobre la relació entre el conseller Quim Forn i els Mossos: "La intenció de Forn era deixar al marge la policia del debat polític: sempre deia que tenia un mandat polític que estava disposat a seguir i que el seu afany seria apartar la policia d'aquest debat polític". També ha detallat que l'Albert Batlle, ex-director general de la Policia substituït l'estiu anterior per Pere Soler, se'n va "per desacords amb la direcció del departament".