El PSC i les plataformes que orbiten al seu voltant continuen amb la voluntat de sumar per tal de perpetuar l'hegemonia dins de l'espai unionista a Catalunya. I això passa, també, per mirar a la seva esquerra i seduir alguns dels actius més crítics amb l'independentisme.

D'aquesta manera s'entén el fitxatge de Lluís Rabell i Rosa Lluch per Portes Obertes del Catalanisme, una plataforma a l'òrbita dels socialistes. Rabell passarà a ocupar una de les vicepresidències, juntament amb Jordi Menéndez (que ostentarà també la tresoreria) i l'exprimer secretari del PSC Pere Navarro. Per la seva banda, Lluch ocuparà una de les vocalies.

Rabell va liderar els comuns durant la XI legislatura al Parlament sota la marca de 'Catalunya Sí Que Es Pot', amb Joan Coscubiela de número dos. Ambdós es van mostrar molt crítics amb les formacions independentistes i, al llarg dels anys, han anat extremant la seva hostilitat contra mesures que els mateixos comuns defensen com és el dret a l'autodeterminació.

Lluch va ser candidata d'En Comú Podem a les passades eleccions espanyoles per Girona. No va obtenir l'escó. Abans, havia estat candidata per ser diputada al Congrés dels Diputats a les eleccions de l'abril de 2019 per la circumscripció de Barcelona. Al novembre ho va tornar a provar com a primera candidata d'En Comú Podem al Senat per Barcelona.

Portes Obertes del Catalanisme vol enfortir així el seu compromís amb el diàleg i la negociació entre l'Estat i la Generalitat. De fet, una declaració aprovada per la nova junta defensa l'indult als líders independentistes empresonats i l'acostament entre Executius com a "passes inicials en la bona direcció" i insta les parts a fer que la taula de diàleg "arribi a bon port".

A l'òrbita socialista

Portes Obertes del Catalanisme és una associació creada l'any 2016 amb l'objectiu de "superar la situació de paràlisi institucional i divisió social que viu Catalunya" arran de l'immobilisme del PP de Mariano Rajoy i de la "unilateralitat independentista". Així doncs, es defineix com una organització catalanista a favor de "refer la lleialtat institucional i restablir les vies de diàleg i l’entesa" entre Catalunya i l'Estat mitjançant "la millora de l'autogovern".

Tot i definir-se com quelcom independent dels partits, Portes Obertes del Catalanisme compta amb personalitats a l'òrbita socialista, com el seu president, Mario Romeo Garcia, qui també és Secretari del Patronat de la Fundació Ernest Lluch des de la seva creació (2001). Com s'ha dit, un dels seus vicepresidents és Pere Navarro Morera, exprimer secretari del PSC.