L'acostament entre el món socialista i una part de l'independentisme es fa cada cop més palès, almenys pel que fa als indults i a resoldre el conflicte a través del diàleg. Després que líders polítics com Oriol Junqueras o Salvador Illa ja s'hagin mostrat favorables a la mesura de gràcia, ara és Portes Obertes del Catalanisme, una entitat a l'òrbita socialista, qui ha demanat obertament la mesura de gràcia.

"Sabem que la concessió dels indults no és la solució. És només una mesura que pot contribuir a obrir camins i a reforçar la determinació dels que creuen en el diàleg i en la negociació. Sabem igualment que les ferides són, avui, més profundes que fa deu anys i que caldrà treballar molt per a restablir una atmosfera de confiança indispensable per a qualsevol negociació", ha explicat la plataforma en un comunicat titulat Indults, ara sí.

El comunicat també es mulla bastant sobre la sentència del Tribunal Suprem quan assegura que tot i que la respecta, la considera "excessiva". "Ho va fer amb les garanties pròpies d’una societat democràtica com és la nostra. No es tracta ara de revisar-la, ni molt menys de modificar-la. Aquesta és una feina que només correspon a l’administració de justícia", s'afanya a aclarir. Tanmateix també indica la necessitat de corregir el fet que "els òrgans judicials van substituir el paper de la política", cosa que s'ha dit sempre des de l'independentisme.

L'entitat compara el rebuig als indults tant del PP i la resta de la dreta espanyolista amb els "sectors processistes que recelen de la concessió" de la mesura de gràcia. "Uns i altres, des dels extrems, s’oposen a obrir noves vies per a l’entesa sense oferir cap altra camí", apunten des de Portes Obertes del Catalanisme. "El 'no' als indults no és altra cosa que un 'sí' a l’enquistament d’un problema polític", afegeixen.

Demanen coratge

Per tot això, la plataforma socialista demana "coratge" al govern de Pedro Sánchez perquè concedeixi finalment els indults i faci "una proposta clara de millora de l'autogovern". També demana coratge a l'independentisme perquè reconeixi "el fracàs del procés i la inviabilitat d’una sortida que impliqui la ruptura de l’Estat de Dret". "No han de renunciar als seus ideals polítics, però sí a imposar-los saltant-se les regles de joc democràtic", afegeixen.

A l'òrbita socialista

Portes Obertes del Catalanisme és una associació creada l'any 2016 amb l'objectiu de "superar la situació de paràlisi institucional i divisió social que viu Catalunya" arran de l'immobilisme del PP de Mariano Rajoy i de la "unilateralitat independentista". Així doncs, es defineix com una organització catalanista a favor de "refer la lleialtat institucional i restablir les vies de diàleg i l’entesa" entre Catalunya i l'Estat mitjançant "la millora de l'autogovern".

Tot i definir-se com quelcom independent dels partits, Portes Obertes del Catalanisme compta amb personalitats a l'òrbita socialista, com el seu president, Mario Romeo Garcia, qui també és Secretari del Patronat de la Fundació Ernest Lluch des de la seva creació (2001). Un dels seus vicepresidents és Pere Navarro Morera, exprimer secretari del PSC. Un altre dels vicepresidents de l'entitat és Jordi Casas, exdiputat i exsenador d'Unió. L'entitat també va ser impulsada per l'exalcalde socialista de Barcelona Jordi Hereu.

 

Imatge principal: Jordi Hereu i Pere Navarro en una imatge d'arxiu / Foto: ACN