El conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig, ha revelat l'origen del ball que es va representar en la presentació del Consell de la República, dimarts al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Poc se'n sabia del significat del ball i ràpidament es va estendre la incògnita entre els assistents i fins a fer-se viral a les xarxes socials. 

Puig ha resolt el misteri. Es tracta del Ball d'Homenatge, amb coreografia de Joan Serra i Jaume Arnella. El ball, ha explicat el conseller, "va ser creat amb la intenció de tenir algun protocol cultural amb dansa" i ha considerat que "l'Agrupament d'Esbarts de Catalunya l'ha anat promovent amb bon criteri". 

El president del PPCatalà, Xavier García Albiol, s'hi va referir al seu compte de Twitter, fent befa de la dansa. "Dansa al Palau de la Generalitat en honor al líder espiritual de la República Catalana Carles Puigdemont" es va mofar i va afegir "a més de secta fanàtica, ara són cutres". 

El Ball d''Homenatge representat a l'acte del Consell per la República el va interpretar Teresa Agustí. La dansa es va inspirar en la música del Ball de Gitanes i s'assembla a 'l'aurresku' basc.