El cantautor Lluís Llach ha expressat el seu malestar amb la decisió del Tribunal Constitucional Francès de tombar la llei d'immersió lingüística: "Quan una república té por d'una llengua, la república està malalta".

Lluis LLach Captura

La llei Molac

El Tribunal Constitucional francès va tombar dos articles de la llei que salvaguarda i promou les llengües regionals i minoritàries del país, com el català, el basc, el cors o el bretó. La llei és coneguda com la "llei Molac", ja que va ser impulsada pel diputat bretó, Paul Molac.

 Aquesta llei va ser aprovada per l'Assemblea Nacional Francesa, amb un total de 247 vots a favor i tan sols 76 en contra.

Macron en contra de la immersió

Dins d'aquests 76 vots en contra, 60 diputats contraris a la llei Molac, tots ells del partit d'Emmanuel Macron, van dur l'aprovació d'aquesta llei davant del Tribunal Constitucional de París. El Tc ha conclòs en contra de l'article 4 de la nova llei i l'ha declarat inconstitucional.

Aquest article recull la possibilitat d’una immersió lingüística a les escoles en la llengua dita regional, i l’article 9, que permet posar als noms i cognoms les grafies que no existeixen en francès

Protesta a Perpinyà

Quan aquella seixantena de diputats francesos van portar la llei davant el Tribunal Constitucional es va convocar una manifestació per el proper dissabte 29 de maig a la plaça Catalunya de Perpinyà. Ara, que s'han tombat dos articles de la llei, es preveu que la manifestació tingui més èxit de participació i ressò. 

perpinya protesta captura

"La llengua de la República és el francès"

El Constitucional assegura que els dos articles que considera inconstitucionals contradiuen l’article 2 de la constitució francesa, que estableix que “la llengua de la República és el francès“. 

D'altra banda, el TC admet que l’article 75.1 de la constitució diu que "les llengües regionals són part del patrimoni de França”, però deixa clar que la protecció d’aquestes llengües s’ha de subjugar sempre a l’article 2 esmentat anteriorment.

La llei

La llei, que recull l'existència d'un patrimoni lingüístic a França que inclou el francès i la resta de llengües regionals, entre les quals el català, proposa difondre aquestes llengües minoritàries a les escoles públiques, obrint la porta a la immersió lingüística, i aplicar iniciatives com la retolació bilingüe. Cal subratllar que el govern d'Emmanuel Macron estava en contra de la norma.

Imatge principal: Lluís Llach. - ACN