El Consell Constitucional francès ha qüestionat la quarantena de malalts de coronavirus, o de possibles positius, ordenada pel president Emmanuel Macron, i ha indicat que no es pot obligar a una persona restar més de 12 hores tancada sense una ordre judicial que ho supervisi.

La decisió ha qüestionat la política de quarentenes estricta que se seguia fins ara per als qui entraven a França, o viatjaven a Còrsega o als territoris d'ultramar, i que volia aplicar el govern francès. A partir d'ara caldran més garanties.

"No es pot exigir a aquestes persones que es quedin a casa seva o a un allotjament durant un període superior a dotze hores al dia sense autorització del jutge”, insisteix el Constitucional. "La llibertat individual només es pot preservar si un jutge intervé en el termini més ràpid possible", afegeix. I també reclama que abans de decretar un isolament calgui un certificat mèdic. En tots els casos hi haurà a més possibilitat de presentar recurs.

En els darrers dies s'havien presentat moltes protestes a la Martinica i a l'illa de Reunió perquè obligaven a confinar durant 14 dies tothom qui hi viatjava, també els francesos.

 

El Consell Constitucional ha analitzat la darrera ampliació del confinament decidida per Macron, i ha limitat també l'accés a les dades mèdiques personals, que considera massa laxe

L’article 11 de la llei permetia que també tinguessin a disposició les dades les organitzacions socials. El Consell ho ha negat perquè considera que això "no està relacionat directament amb l'epidèmia" , i no queda justificada l'absència de consentiment dels afectats. 

Per tant, la disposició ha estat censurada "per vulnerar el dret al respecte de la vida privada" .

La resta de la norma d'estat d'alarma aprovada pel govern Macron, que durarà fins al mes de juny, ha estat aprovada.