Encara no saps quin llibre comprar per Sant Jordi? Des d’El Nacional et proposem 15 llibres de caire polític perquè no et faltin idees.

Joaquim Forn - Escrits de presó (Ed. Grup Enciclopèdia)

escrits de preso joaquim forn

Des de l'entrada a la presó, el vespre del 2 de novembre de 2017, el conseller d’Interior Joaquim Forn escriu un dietari on recull les vivències i dificultats compartides a la presó d'Estremera amb altres companys del Govern, destituït pel 155: ­Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó, Josep Rull i Jordi Turull. El llibre, Escrits de presó, recull l’esperança i el desig clar de Forn: aconseguir la República catalana, sortir de la presó i tornar a casa.

Carles Puigdemont - Crisi Catalana (Ed. La Campana)

puigdemont la crisi catalana

El president Carles Puigdemont, exiliat a Waterloo, va atendre la idea d’una editora belga que va demanar-li d’explicar el cas català a Europa. D’aquesta manera, a través de llargues converses amb el periodista polític Olivier Mouton, Carles Puigdemont explica al ciutadà europeu les motivacions dels catalans. Escolta, Europa: Això va de democràcia convida els ciutadans europeus a veure la cara oculta d'un fet històric.

Gemma Nierga, Jordi Cuixart - Tres dies a la presó: Un diàleg sense murs (Ed. Rosa dels Vents)

tres dies a la preso cuixart nierga

“He trobat la meva llibertat a la presó”. Un diàleg intens entre el president d’Òmnium empresonat Jordi Cuixart i la periodista Gemma Nierga que permet comprendre una figura clau del present polític. ”El procés afecta emocionalment tots els catalans, tant si pengem banderes del balcó com si ens prenen per equidistants, i els periodistes hem d'intentar prendre distància i explicar què està passant ara i aquí”, afirma Nierga. Amb aquesta ferma voluntat, ha pogut conversar amb Cuixart en un locutori de la presó de Lledoners.

Jaume Alonso-Cuevillas - 1 judici (polític) i 100 preguntes (Ed. Símbols Editors)

jaume alonso cuevillas llibre

Aquests darrers mesos hem sentit, llegit i parlat de termes jurídics amb una familiaritat sorprenent: fase d’instrucció, presó preventiva, investigats, fiscals, advocats de l’Estat, euroordres, magistrats, sentències,condemnes, absolucions, indults, amnisties... Però, sabem què és tot això ? Amb 1 judici (polític) i 100 preguntes l’advocat del president Carles Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas explica què volen dir aquests conceptes i com funciona un judici. A més, incorpora una introducció i un epíleg amb les reflexions que l’autor fa en relació al judici al procés.

Raül Romeva - Esperança i llibertat (Ed. Ara Llibres)

llibre raul romeva

El conseller Raül Romeva decideix posar sobre el paper els seus pensaments des de la presó i ho fa amb els valors de l’esperança i la llibertat al centre de tot. Esperança i llibertat es tracta d’un llibre, editat per Ara Llibres, sobre la captivitat dels presos polítics, amb reflexions i propostes, molts dubtes, però també algunes certeses. Amb raons i arguments sobre la nostra democràcia, sobirania i independència; amb records per l’1 d’octubre, alguns silencis incomprensibles i el dolor compartit.

Sergi Sol – Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures (Ed. Ara Llibres)

oriol junqueras sergi sol

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont van ser els principals artífexs institucionals de l’èpica col·lectiva de l’1 d’octubre.  Què va passar el 20-S? I què hi havia darrere la celebració del referèndum? I l’aplicació del 155? Aquesta obra analitza i contextualitza des de la perspectiva del nucli de col·laboradors més íntim del vicepresident Oriol Junqueras, encapçalat per Sergi Sol el rerefons d’aquestes decisions tan crucials pel poble català.

Gonzalo Boye - Y ahí lo dejo: Crónica de un proceso (Ed. Roca)

gonzalo boye llibre

Què hi ha darrere del procés i darrere dels advocats de Puigdemont i la resta de diputats? L’advocat Gonzalo Boye és el cervell jurídic que ha portat el cas dels polítics catalans que es van exiliar quan es va saber que la jutge Lamela els anava a encausa immediatament i empresonar després de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.

Fernando Sánchez Drago - Santiago Abascal. España vertebrada (Ed. Planeta)

llibre abascal

Alguns temen Vox, altres els imiten. Però què hi ha darrere d’aquesta formació? España Vertebrada recull moltes hores de conversa entre l’autor i el líder de la formació d’ultradreta, Santiago Abascal. Sense esquivar cap pregunta, parla de la influència del seu pare fins al seu pas pel PP, la crisi dels populars i com ha viscut començar de zero amb un nou partit, el feminisme, l’europeisme, els migrants i les autonomies.

Meritxell Borràs - 34 dies de presó i un de primavera (Ed. Símbol Editors)

llibre meritxell borràs

34 dies de tardor i 1 de primavera és el relat, ple de coratge i sensibilitat, del temps que la consellera Meritxell Borràs va estar a la presó d'Alcalà-Meco la tardor de 2017. Una crònica personal i directa que recull sensacions i vivències d’ara fa un any.

Anna Forn, Beta Forn, Laura Turull, Marta Turull i Oriol Sànchez - Abans ningú deia t’estimo (Ed. Catedral)

llibre fills presos politics

Abans ningú deia t'estimo recull l'experiència intensa, dura, desconcertant i emotiva de quatre noies i un noi, fills i filles dels presos polítics, que veuen com els pares són empresonats, arran dels fets polítics de setembre i octubre del 2017 a Catalunya.

Jordi Amat - Largo proceso, amargo sueño (Ed. Planeta)

jordi amat llibre proces

Una mirada al passat de Catalunya i un anàlisi de la situació actual. Això és el que intenta plasmar l’escriptor i filòleg Jordi Amat amb aquest nou títol en castellà, una actualització de ‘El llarg procés’ que proposa una interpretació nova, polèmica i en clau europea del desenvolupament de la cultura del catalanisme des de la immediata postguerra fins als convulsos dies del present a Catalunya.

Pau Luque - La secessión en los dominios del Lobo (Ed. Catarata)

secession

La secesión en los dominios del lobo no és un llibre més sobre el procés independentista català. L’autor i professor de filosofia del Dret  no només ha escrit un llibre que mira enrere. Luque enfronta s’enfronta al repte d’apuntar com podria abordar-se a una futura demanda independentista sense cometre els errors que van fer tremolar la democràcia espanyola l’octubre del 2017.

Anton Losada i Javier Pérez Royo -  Constitución: la reforma inevitable (Ed. Roca Libros)

anton losada royo

És reformable la constitució? Amb aquest llibre, urgent i polèmic, el periodista, polític i col·laborador d’El Nacional, Anton Losada i el jurista Javier Pérez Royo posen en qüestió la possible supervivència de la Constitució del 78 com instrument capaç de garantir la convivència democràtica a Espanya. Ambdós uneixen forces per sotmetre a discussió les línies vermelles de quina és la situació actual per què el deteriorament és tan gran i on condueix l’immobilisme. Els dos autors de Constitución: la reforma inevitable coincideixen que ja és tard per impedir que la Constitució del 78, al costat de la monarquia i el bipartidisme, resulti útil per resoldre els problemes als que Espanya està immersa.

Benet Salellas - Jo acuso (Ed. Pagès Editors)

jo acuso benet salellas

El 1898 l’escriptor Émile Zola publica un extens article en premsa titulat “Jo acuso” que posa en evidència la condemna política del capità Dreyfus. Aquest text capgirarà el curs polític i judicial del cas fins a provocar-ne l’alliberament. És el primer dels tretze processos que aquest llibre (Jo Acuso) explica de la història judicial contemporània, com a mostra de les diferents maneres d’afrontar la justícia política. Salellas, exdiputat de la CUP i advocat del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, al judici al procés, conclou aquestes pàgines fent algunes propostes per obrir el debat imprescindible de com construir una defensa política a l’alçada dels embats judicials presents i que vindran.