El regidor de la CUP Edgar Fernández ha estat posat en llibertat la tarda d'aquest dijous després d'una detenció per haver plantat el jutge que l'investiga per les protestes postsentència fins a vuit vegades. Fernández, que també és membre del secretariat nacional de la CUP, ha sortit al voltant de les 15.30 hores dels Jutjats de Reus, després d'haver estat detingut pels Mossos d'Esquadra a les portes de casa seva quan tornava de l'Ajuntament. Tan bon punt l'han detingut, s'ha convocat una protesta i acompanyament a les portes del Jutjat, i un cop a fora ha qualificat la seva causa d'un "càstig judicial", mentre que ha assegurat que "tot plegat és una construcció dels Mossos d'Esquadra que poc a poc es va desmuntant".

El cas de Fernández s'emmarca en una macrocausa que agrupa més de 30 independentistes de Reus que van protestar després de la sentència als líders del procés. Els Mossos d'Esquadra l'han detingut concretament per haver plantat el jutge de forma reiterada en les citacions de les quatre causes que té obertes per aquestes protestes. Des d'Alerta Solidària, en un comunicat, han detallat que l'ordre de detenció ha estat emesa pel Jutjat d'Instrucció 4 de Reus, fruit d'una causa en què la Generalitat està personada com acusació particular.

Per què ha plantat Fernández el jutge tantes vegades? Per denunciar la persecució policial contra l'independentisme. En aquest sentit, a les portes del jutjat ha defensat que les accions de desobediència individual s'extrapolin a nivell de país i de moviment "per superar les limitacions que tenen els partits i els governs, i es torni a posar en escac a l'Estat". "Davant la repressió hem de respondre amb més mobilització i desobediència", ha afegit.

A les portes del jutjat també hi ha assistit la diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada, que ha criticat que aquesta causa judicial no sigui només una persecució contra l'independentisme, "sinó contra militants concrets de l'esquerra independentista" al Camp de Tarragona. Ha criticat, també, que la Generalitat estigui personada en aquesta causa, un fet que veu injustificable: "Hem de lamentar una vegada més el paper del Govern format per ERC i Junts, que en lloc de fer avançar el procés independentista, el que fa és minar-lo i soscavar-lo, afegint-se a aquesta persecució". 

L'última plantada que va fer Fernández va ser el 9 de juny, i en declaracions a les portes dels Jutjats, va criticar la funció política repressiva "contra la dissidència política, sovint a qualsevol preu". En aquest sentit, va recordar que en els darrers mesos "ha sortit a la llum com els Mossos han utilitzat el mateix atestat policial i les mateixes proves per acusar diferents persones com és el cas de Marcel Vivet i Adria Catasús, fent que la Generalitat es veiés forçada a retirar-se de l'acusació particular o a reduir la petició de presó".