El regidor de la CUP de Reus, Edgar Fernández, ha plantat el jutge aquest dijous per vuitena vegada com a "senyal de protesta i denúncia". El motiu pel qual estava citat és una macrocausa judicial per les protestes després de la sentència del "procés". Des de la CUP Reus s'ha assenyalat que Fernández ha plantat de nou el jutge. El cupaire recorda que hi ha més de 30 independentistes encausats en cinc causes diferents en el marc de les mobilitzacions de la tardor de l'any 2019. En declaracions a les portes dels Jutjats, el regidor ha criticat la funció política repressiva molt concreta i enfocada de les forces de seguretat "contra la dissidència política, sovint a qualsevol preu". Tant Fernández com la resta d'encausats han denunciat de forma reiterada la "clara voluntat atemoridora dels Mossos d’Esquadra amb la construcció d’aquesta macrocausa".

En aquest sentit, ha recordat que en els darrers mesos "ha sortit a la llum com els Mossos han utilitzat el mateix atestat policial i les mateixes proves per acusar diferents persones com és el cas de Marcel Vivet i Adria Catasús, fent que la Generalitat es veiés forçada a retirar-se de l'acusació particular o a reduir la petició de presó". La resposta social no s'ha fet esperar i des de la campanya 'La solidaritat no és delicte' han anunciat que si es reactiven les citacions de la macrocausa de Reus en lloc d'arxivar-se definitivament, es produirà una resposta mobilitzadora. El diputat cupaire ha mostrat el seu suport a una altra companya de la CUP Barcelona que avui jutgen per les mateixes causes, les protestes contra la sentència del procés, l'octubre de 2019.  

Un agent infiltrat

Un policia espanyol s'ha infiltrat durant dos anys en moviments de l'esquerra independentista sota una identitat falsa. Així ho ha confirmat la revista La Directa, que ha revelat que qui es feia dir Marc i assegurava que havia nascut a Mallorca i era cambrer en una guingueta, en realitat era I. J. E. G. un funcionari del Cos Nacional de la Policia Espanyola, nascut a Menorca. La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, denunciava aquest dimecres que sembla que l'Estat té una "guerra" oberta contra l'independentisme i que el Ministeri de l'Interior i el de Defensa "estan entestats en què no és un moviment democràtic i que, per tant, se'ns pot espiar, perseguir i jutjar". "En lloc de donar suport al moviment juvenil i popular, el que fa és espiar-los i perseguir-los judicialment", ha denunciat Vehí. 

En aquest sentit, ha registrat aquest dimecres en el Parlament una pregunta a la Conselleria de Presidència de la Generalitat per a saber si el Govern exigirà responsabilitats polítiques al govern central arran de les informacions que apunten a la presència d'un agent "infiltrat" en organitzacions del moviment independentista, com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc). En aquesta bateria de preguntes també figura si el Govern reclamarà a l'Executiu central que "cessin aquestes pràctiques intolerables" i quines mesures de control impulsarà la Generalitat per a garantir que no es torni a repetir, després d'un cas que ha afectat també moviments pel dret a l'habitatge. A més, la CUP demana saber si "assumirà el Govern de la Generalitat que les relacions amb l'Estat espanyol i el seu Govern són inexistents en un pla d'igualtat i respecte", i si l'Executiu català tenia constància d'aquest o d'altres casos.