Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dijous al regidor de la CUP a Reus Edgar Fernández, que havia plantat el jutge que l'investiga per protestes relacionades amb la sentència del procés fins a vuit vegades. "La repressió no ens atura", ha escrit la CUP de Reus al seu perfil de Twitter després d'anunciar la detenció, i ha convocat una concentració de suport a les portes dels Jutjats fins que ha sortit de les dependèncias judicials, passades les 15.30 hores de la tarda. Fernández, que també és membre del secretariat nacional de la formació anticapitalista, està investigat per una macrocausa judicial contra més de 30 independentistes per les protestes de després de la sentència del procés, i la decisió de plantar el jutge l'ha anat fent amb la intenció de fer un acte de "protesta i denúncia" contra la persecució a l'independentisme.

 

La detenció s'ha produït al migdia a les portes de casa seva quan tornava de l'Ajuntament de Reus, i ha estat arrestat concretament per haver plantat el jutge de forma reiterada en les citacions de les quatre causes que té obertes per les protestes. Des d'Alerta Solidària han detallat en un comunicat que l'ordre de detenció ha estat emesa pel Jutjat d'Instrucció 4 de Reus, fruit d'una causa en què la Generalitat està personada com acusació particular.

"La repressió que patim és un atac a la llibertat d'expressió i de manifestació, cal plantar-se, el sistema judicial espanyol fa massa temps que ens té acostumades a atropellar els nostres drets més elementals. És per aquest motiu que algunes de les persones encausades han decidit desobeir reiteradament les citacions judicials, com el cas de l’Edgar", apunta Alerta en el comunicat, on reivindiquen la desobediència per seguir la lluita: "La desobediència ens permet activar dues vies necessàries per al futur de la llibertat que necessitem per al nostre poble. La via de deixar de col·laborar amb l'estat opressor i la via d'explorar totes les iniciatives que, al marge de la legalitat que ens tenalla, ens serveixen per guanyar consciència i fortalesa", afegeixen. 

L'última plantada que va fer Fernández va ser el 9 de juny, i en declaracions a les portes dels Jutjats, va criticar la funció política repressiva "contra la dissidència política, sovint a qualsevol preu". En aquest sentit, va recordar que en els darrers mesos "ha sortit a la llum com els Mossos han utilitzat el mateix atestat policial i les mateixes proves per acusar diferents persones com és el cas de Marcel Vivet i Adria Catasús, fent que la Generalitat es veiés forçada a retirar-se de l'acusació particular o a reduir la petició de presó".