La Mesa del Senat decidirà aquest dimecres si suspèn el senador d'ERC Raül Romeva després d'estudiar un informe dels lletrats de la Cambra Alta, el sentit del qual serà similar al que al Congrés va avalar la suspensió dels quatre diputats que són presos polítics. Per tirar endavant la suspensió de Romeva, la decisió haurà de tenir el suport dels quatre representants del PSOE en l'òrgan de govern del Senat, on els socialistes tenen majoria absoluta.

Fonts parlamentàries han explicat a EFE que els serveis jurídics del Senat emetran un informe coherent amb el que ja van dir els lletrats del Congrés pel que fa als presos diputats, això és, que la suspensió dels drets i deures del senador Romeva sí que té suport legal per executar-se.

Igual que va fer la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, el president del Senat, Manuel Cruz, va sol·licitar un informe als lletrats de la institució per aclarir en virtut de quin precepte legal es podia suspendre Romeva. El precepte no és cap altre que l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal, segons el qual "ferma una ordre de processament i la presó provisional per un delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigui exercint una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l'exercici del mateix mentre duri la situació de presó".

Igual que ho van entendre els lletrats del Congrés, els serveis jurídics del Senat apunten, segons les fonts, que aquest article és la via per suspendre el senador en presó preventiva i no les disposicions del Reglament que regulen la figura del suplicatori.

La reunió de la Mesa és la primera amb contingut de la XIII Legislatura, ja que encara que els seus set membres es van reunir fa una setmana després de la sessió constitutiva, tan sols es va tractar d'una primera presa de contacte.

Per això, també s'estudiaran altres peticions relacionades amb el desenvolupament d'aquella sessió, en concret per les fórmules heterodoxes emprades per una trentena de senadors per acatar la Constitució, entre ells el mateix Romeva, qui ho va fer com a pres polític.