El president del Senat, Manuel Cruz, ha afirmat que potser no cal demanar un informe al Tribunal Suprem sobre la possible suspensió del senador pres, Raül Romeva, ja que el reglament de la Cambra Alta i del Congrés "no és exactament igual".

En una entrevista a la cadena Ser Catalunya, Cruz ha explicat que es decidirà si es trasllada la qüestió al tribunal en funció del dictamen dels lletrats de la cambra. Cruz també ha assenyalat que potser no serà necessari sotmetre la suspensió a votació del ple del Senat i ha apuntat que podria passar que la interpretació més clara sigui que no és susceptible de portar a cap votació. "Potser ni tant sols fa falta que vagi a la Mesa, sinó que quedi clar que no procedeix aquesta decisió", ha afegit.

Atmosfera favorable al consens

Cruz ha admès que no hi ha una "atmosfera gaire favorable" als consensos que requereix una reforma del Senat, ja que obliga a tocar la Constitució. I ha assenyalat que aquesta és la "principal dificultat". Tot i així, el president de la Cambra Alta ha afirmat que hi ha dues dimensions, la legal i la política. Després ha afegit que "de vegades la política pot anar al davant de la llei". Segons Cruz hi ha coses que es poden fer per transmetre a la ciutadania que el Senat és una cambra realment territorial, i ha posat com a exemple que la conferència de presidents autonòmics s'hauria de celebrar al Senat, com també les reunions sectorials amb les comunitats autònomes que ara es fan a la seu dels ministeris.

D'altra banda, en aquests moments Cruz no veu motius per aplicar el 155 a Catalunya, i ha afegit que l'únic que hi veu són declaracions de consellers o del mateix president de la Generalitat, Quim Torra. "Un podria pensar que una declaració sobre la via eslovena crida l'atenció, però és una declaració. Un no pot aplicar el 155 per una declaració", ha defensat. En aquest context ha considerat que des del punt de vista legal "no s'aguanta" que hi hagi partits que plantegin un 155 "per si de cas i per sempre".

El president del Senat s'ha mostrat molt crític amb els diputats de Vox del Congrés que van fer soroll perquè no se sentís la prometença del càrrec dels diputats presos. "No podia sentir el que estava dient Junqueras, no es podia sentir amb tot el soroll. Això és la negació ja no pas de la democràcia sinó de la convivència. No és no acceptar, sinó ni escoltar. Em sembla lamentable", ha censurat.