Ja és una realitat: els quatre diputats presos han estat suspesos de funcions. Així ho ha acordat aquest divendres la Mesa del Congrés presidida per Meritxell Batet, que no ha pogut dilatar més la decisió després de rebre l’informe que havia encarregat als lletrats de la cambra. Els serveis jurídics han estat clars: els és aplicable l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal i el Tribunal Suprem no ha de demanar suplicatori malgrat que ho estableixi el reglament del Parlament espanyol. L’òrgan de govern ha executat el guió establert per Manuel Marchena i els ha declarat automàticament suspesos. Amb la sola oposició dels membres d'Unidas Podemos, Gloria Elizo i Gerardo Pisarello.

Concretament, l’informe dels lletrats ha conclòs que “correspon a la Mesa del Congrés declarar automàticament suspesos en l’exercici del càrrec els diputats Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull”, i que “li competeix assenyalar l’abast d’aquesta suspensió mentre duri la situació de presó, adoptant les mesures precises per donar plena efectivitat a la previsió legal".

Així sembla que s’ha resolt el primer gran embolic de la presidència de Meritxell Batet. La seva primera mesura va ser demanar al Tribunal Suprem que li aclarís com s'havia de procedir a la suspensió, però aquest dijous la sala que presideix Manuel Marchena li va retornar la patata calenta. Davant d'aquest panorama la presidenta de la cambra baixa va demanar un informe als serveis jurídics, que han validat la suspensió.

La suspensió en els seus drets i deures s’ha fet amb efecte al 21 de maig, dia de la constitució del Congrés dels Diputats. La presidenta del Congrés ha descrit la situació com a “inèdita” i “de gran complexitat”, i ha defensat tots els passos adoptats per a “prendre decisions d’acord a dret i amb la màxima seguretat jurídica”.

Els únics que s’hi han oposat han estat els representants d’Unidas Podemos, que han expressat el seu desacord durant la reunió de la Mesa. En declaracions posteriors, la portaveu Irene Montero ha assegurat que tots els diputats haurien de poder exercir les seves responsabilitats “per respecte als votants”, i que, en tot cas, la decisió l’hauria d’haver adoptar el Tribunal Suprem. Malgrat tot, ha matisat que acaten la decisió presa per la majoria de l’òrgan de govern. Fonts del grup aclareixen que això no afecta les relacions amb el PSOE per a la formació de govern.