La ministra de Defensa, Margarita Robles, s'ha emparat aquest dilluns en la Llei que regula el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) per no revelar si els serveis d'espionatge van alertar de moviments del Marroc per forçar un canvi de postura d'Espanya respecte al Sàhara Occidental, que va aixecar molta polèmica i es va aprovar sense el suport dels grups parlamentaris ni dels socis de coalició, Unidas Podemos. "Tot el que realitza el CNI té caràcter de secret i no es pot fer cap manifestació al respecte", ha afirmat en una entrevista a Telecinco, en la que ha reaccionat a les últimes informacions publicades pel diari El País, segons les quals el CNI hauria atribuït la crisi migratòria de Ceuta el maig de 2021 al "discurs agressiu" de Rabat sobre el Sàhara Occidental.

Acusacions sense proves

En qualsevol cas, la ministra de Defensa ha al·ludit al "rigor" de totes les actuacions del CNI i ha enaltit la feina "seriosa i rigorosa" dels seus més de 3.000 membres, tan dins com fora d'Espanya, i "sempre sotmesos a la legalitat". Encara que no ha volgut endinsar-se en aquest assumpte, sí que ha apuntat que les relacions entre Espanya i el Marroc "han fet un gir important" i ha sostingut la necessitat que Espanya tingui una bona relació amb els seus països veïns, com ara el Marroc, però també Algèria, França o Portugal.

A més, ha evitat assenyalar al regne alauita en el cas de l'espionatge a mòbils de membres del Govern amb el programa 'Pegasus', entre ells el seu, i ha explicat que en aquests casos és molt difícil comprovar l'autoria de les intrusions i no s'han de fer acusacions "sense proves". "Jo no sé qui ha estat", ha assegurat, recordant que hi ha una investigació oberta a l'Audiència Nacional i "la prudència" aconsella no fer manifestacions "mancades de cap prova", la qual cosa es pot entendre com un retret a l'independentisme per haver acusat el CNI d'exhalar-los il·legalment en el marc del CatalanGate, que ella mateixa va justificar.

"Continuem avançant"

També s'ha pronunciat sobre la relació amb el Marroc la portaveu del Govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, assegurant que continuen avançant en els acords que es van segellar amb el Marroc i, en aquest sentit, ha destacat que ja es pugui veure com ha millorat la situació des que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés aquesta nova etapa de relacions. "Continuem avançant en aquests acords que es van segellar fa setmanes amb el Regne del Marroc i que venen a millorar la relació de veïnatge i, sobretot, la situació del nostre país respecte a la immigració, l'economia o la seguretat", ha apuntat la ministra portaveu.