L'opinió pública d'Algèria s'ha convertit en una espectadora de luxe que observa, amb gran interès, tots els escàndols d'espionatge a Espanya. En paral·lel i, diferenciant el CatalanGate amb l'espionatge al president espanyol Pedro Sánchez i la ministra de Defensa Margarita Robles, aquest país ironitza sobre les trucades punxades que ha patit La Moncloa. I, seguint una de les hipòtesis que darrere de tot plegat pot estar el Marroc, es pregunta quines relacions tindran ara ambdós països. 

"Sánchez ja ho sabia"

Algèria no perdona que Sánchez hagi acabat d'enterrar les reivindicacions de la població del Sàhara amb un darrer viatge al Marroc on va tancar files amb el seu rei Mohammed VI i els va donar el ple reconeixement d'aquesta zona. Ara, sobre Pegasus, es pregunten quina mena de bones relacions podran seguir tenint. "Espanya esclata en un nou escàndol amb el Marroc", titula Ennahar.

Més directes són al diari Echorouk: "La corda s'embolica entre Espanya i el coll de la intel·ligència marroquina". I compren una possible teoria: "Pedro Sánchez va declarar el seu suport a la iniciativa marroquina al Sàhara Occidental, quan ja tenia ple coneixement de la informació que es va filtrar del seu telèfon", així doncs relacionen els fets per acabar assenyalant directament la gestió del PSOE.

ennahar
ennahar
segon
Echorouk

Diferencien l'espionatge a Sánchez del CatalanGate

Des de Le Matin d'Algerie, no obliden la coincidència dels fets i citen també el front obert que té la Moncloa amb els independentistes catalans: "Aquestes revelacions arriben quan Espanya es troba en plena crisi entre el govern central de Pedro Sánchez, socialista, i els cercles independentistes de Catalunya, que acusen el Centre Nacional d'Intel·ligència CNI, d'espionatge" i recorda que "els independentistes catalans qüestionen totes les declaracions del govern espanyol". 

Recorden que tenen la clau del gas

En paral·lel a l'espionatge, la premsa d'aquest país obre comprant el relat de la disminució de l'exportació del gas d'Algèria a Espanya. Tota la premsa es fa ressò de l'article del Economista i el dona per vàlid. "Algèria ha tallat el subministrament de gas natural a Espanya. Segons les dades diàries de l'empresa Enagás, encarregada del manteniment i desenvolupament de les infraestructures de gas, les exportacions a través del gasoducte de Medgaz van caure al voltant d'un 25% la setmana passada, respecte als nivells registrats a mitjans de març", explica el diari Yabiladi. La coincidència, en el temps, d'aquests dos fets reforça les crítiques de la premsa d'Algèria contra el govern de Pedro Sánchez.